Ocjena točnosti

Petrina: Na Katolički bogoslovni fakultet se upada po preporuci Crkve

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Nezamislivo mi je da se ova dva fakulteta (Filozofski i Katoličko bogoslovni fakultet u Zagrebu, op.a.) spoje, iz više razloga. Bitan razlog je ‘upad’ na ovaj fakultet. Studenti filozofije na ovaj fakultet dolaze preko jako teških prijemnih ispita za koje je potrebno veliko znanje i vještine. Dok primjerice za ovaj drugi, ‘upada’ se po preporuci župnika, biskupa i drugih osoba u Crkvi”, priopćio je nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina.

Ne ulazeći u to koliko su “teški” prijemni ispiti na Filozofskom fakultetu (FFZG) – što ovisi o individualnom shvaćanju svakog studenta – činjenica je da FFZG i Katolički bogoslovni fakultet (KBF) pri upisu studenata imaju različite kriterije. Na internetskoj stranici Postani student usporedili smo kriterije upisa na Filozofsko-teološki studij na KBF-u i kriterije upisa na jednopredmetni studij Filozofije na FFZG-u.

Kriteriji upisa na KBF

Na KBF-u tako prosjek svih ocjena iz srednje škole donosi 30 posto bodova, dok iz obveznog dijela državne mature 20 posto bodova nosi hrvatski jezik, 10 posto strani jezik, a pet posto matematika. Dodatnih pet posto bodova donosi izborni dio državne mature, gdje pristupnik mora položiti jedan od sljedećih predmeta: vjeronauk, etika, glazbena umjetnost, likovna umjetnost, kemija, biologija, fizika, geografija.

Dodatnih 20 posto bodova donosi test motivacije, obavezan za sve studente, koji ima pismeni i usmeni dio. Također, samo sudjelovanje na državnom natjecanju u bilo kojoj disciplini tijekom srednje škole donosi dva posto bodova, a dodatnih tri posto bodova mogu ostvariti oni upisnici koji su se na istim natjecanjima plasirali između prvog i trećeg mjesta. Sportaši prve i druge kategorije također mogu dobiti dodatnih dva posto bodova, a toliko nosi i znanje stranog jezika kojeg kandidat nije učio u srednjoj školi. Završena još jedna srednja škola nosi dodatnih 4 posto bodova. Najveći postotak bodova koji je moguće ostvariti kroz rezultate natjecanja, kategorije sportaša i druga posebna postignuća iznosi 10 posto. Kandidati za svećeničko znanje dobivaju izravan upis, ukoliko prelaze minimalni bodovni prag.

FFZG_KBF

Kriteriji upisa na FFZG

Na studiju jednopredmetne Filozofije na FFZG-u prosjek svih ocjena iz srednje škole donosi 20 posto bodova. Što se tiče obveznog dijela državne mature, hrvatski jezik nosi 20 posto bodova, strani jezik 15 posto bodova, a matematika pet posto bodova. Na izbornom dijelu državne mature s pet posto bodova se boduje jedan od sljedećih predmeta: informatika, kemija, biologija, fizika, geografija, grčki jezik, latinski jezik, povijest, filozofija, logika, psihologija, sociologija, drugi strani jezik.

Kandidati moraju proći i test intelektualnih sposobnosti – odnosno prijemni ispit – koji nosi 30 posto bodova, a bodovni prag prolaze studenti s minimalno 20 posto točnih odgovora. Dodatnih 2 posto bodova mogu dobiti studenti koji su se plasirali prvi na državnim natjecanjima iz filozofije, geografije, hrvatskog jezika, informatike, logike, matematike, povijesti ili stranog jezika. Dva posto bodova nosi i završavanje još jedne srednje škole, kao i položen ispit iz znanja trećeg stranog jezika na Filozofskom fakultetu, a isto toliko dodatnih bodova dobivaju i sportaši prve i druge kategorije. Najveći postotak bodova koji je moguće ostvariti kroz rezultate natjecanja, kategorije sportaša i druga posebna postignuća iznosi 5 posto.

tablicaFFZG-KBF5

Na KBF-u potrebna preporuka Crkve

Osim što su kriteriji upisa na FFZG evidentno stroži od onih na KBF-u, točna je i Petrinina tvrdnja da upis na ovaj fakultet nije moguć bez preporuke iz crkvene hijerarhije. Ta se informacija može pronaći i na samoj internetskoj stranici fakulteta, gdje stoji: “Za upis na KBF potrebno je priložiti i potvrdu o krštenju te preporuku župnika, a za svećeničke i redovničke kandidate preporuku mjerodavnog Ordinarija. Navedena dokumentacija prilaže se prilikom prijave!”.

Upis studenata koji nemaju potvrdu o krštenju i/ili preporuku župnika, odnosno ateista i pripadnika drugih vjera, iznimno može odobriti veliki kancelar KBF-a – kardinal Josip Bozanić. Također, veliki kancelar ima i diskrecijsko pravo da odobri studentu direktan upis na KBF, bez polaganja prijemnog, odnosno motivacijskog testa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.