Ocjena točnosti

Petrina: To nije sukob interesa, to je veleizdaja

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“To nije samo sukob interesa, to je puno gore od toga. Moglo bi se svrstati i u kazneno djelo veleizdaje nacionalnih interesa”, izjavio je za Index.hr nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina.

Osvrnuo se tako Petrina na otkriće Nacionala da je konzultantska firma Peritus savjetovanje u vlasništvu Josipa Petrovića (o kojem više možete pročitati ovdje) gotovo dvije godine plaćala usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Za 2500 eura mjesečno je tvrtka Karamarkove supruge, između ostalog, “pratila i analizirala trendove industrije energetike” za potrebe Petrovićeve firme, odnosno njegovih klijenata. Među kojima je, kao što je poznato, i mađarski Mol. Poslujući s Petrovićevom firmom Ana Karamarko je, prema navodima Nacionala, zaradila ukupno 60.000 eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Zakon je možda prekršen, ali nema veleizdaje

Iako se evidentno radi o slučaju kojim bi se – s obzirom na HDZ-ovo ustrajanje da bi Hrvatska trebala odustati od međunarodne arbitraže protiv Mola – trebali pozabaviti nadležni društveni organi, u ovom slučaju se o kaznenom djelu veleizdaje ne može govoriti.

Veleizdaja je, naime, definirana člankom 340. Kaznenog zakona. Za ovo kazneno djelo propisana je zatvorska kazna od minimalnih pet godina. Evo zakonskog članka koji definira veleizdaju:

“Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Za veleizdaju dakle, kao što je Faktograf već tumačio u jednom sličnom slučaju, mogu biti osuđene samo one osobe koje silom ili prijetnjama ugrožavaju hrvatski državni teritorij ili trodiobu vlasti u RH na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.