Ocjena točnosti

Petrina: Sprema se dovođenje Monsanta u Hrvatsku

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Želim pokrenuti opoziv premijera RH gospodina Oreškovića iz razloga što je premijer ove dane, neposredno pred par tjedana, izjavio da Vlada ima namjeru prodati 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji. Na pitanje kome i iz kojih razloga, tajanstveni odgovor glasio je ‘bogatom Arapu’. No, mi znamo još da se sprema da se u Hrvatsku dovede Monsanto, da se u Hrvatsku uvedu GMO proizvodi”, rekao je u Saboru nezavisni zastupnik Stipe Petrina (RTL).

Tihomir Orešković je, podsjećamo, na sjednici Vlade održanoj 30. ožujka izjavio da postoji zainteresirani investitor koji želi u Slavoniji kupiti 10.000 hektara zemljišta (Index.hr). Ubrzo se pokazalo da takvo zemljište u Slavoniji uopće nije moguće pronaći (Večernji list), ali Oreškovićeva izjava svejedno je internetske teoretičare zavjere dovela do zaključka da Monsanto potajno dolazi u Hrvatsku.

Monsanto u Hrvatskoj lani zaradio 30 milijuna kuna

Jedan od najvećih – a svakako najkontroverzniji – svjetskih proizvođača GMO usjeva u Hrvatskoj je, međutim, prisutan već odavno. Da budemo precizni, od 31. listopada 2001. godine. Od tada, prema podacima koji su javno dostupni u sudskom registru, datira izjava o osnivanju firme Monsanto d.o.o. za trgovinu i usluge. Kao jedini osnivač u sudskom se registru navodi američki Monsanto Company, a osobe ovlaštene za zastupanje Monsanta u Hrvatskoj kao direktori njihove podružnice su Natali Voruz iz Švicarske i Zoran Petrović iz Srbije.

Monsanto u Hrvatskoj ne samo da je prisutan, nego i vrlo dobro posluje. Prema informacijama iz baze podataka Poslovna Hrvatska, Monsantova hrvatska podružnica zapošljava samo tri osobe, a 2014. godine ostvarili su čak 30,34 milijuna kuna prihoda uz neto dobit od 5,69 milijuna kuna dobiti. Godinu ranije uprihodovali su 17,85 milijuna kuna, a ostvarena dobit iznosila je 2,89 milijuna kuna.

GMO već postoji na hrvatskom tržištu

Isto tako, GMO proizvodi na hrvatskom tržištu već postoje, a za njihovo uvođenje na tržište potrebno je ishoditi dozvole resornih državnih tijela. Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo je i portal Gmo.hr na kojem objašnjavaju proceduru za uvođenje GMO proizvoda na tržište. Ministarstvo zdravlja u siječnju ove godine, na upit Nove TV, objasnilo je i koliko GMO proizvoda ima u Hrvatskoj:

“Na osnovi velikog broja provedenih službenih kontrola u područje GMO hrane od strane sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i na osnovi dobivenih rezultata analiziranih uzoraka hrane tijekom narednog perioda zamijećeno je da se na tržištu Republike Hrvatske nailazi na proizvode koji u svome sastavu sadrže ili se sastoje od GMO, do praga od 0,9% koja se smatra slučajnom, tehnološkom kontaminacijom i da se na tržištu mogu naći proizvodi koji u svome sastavu sadrže oznaku da sastojci određenog proizvoda potječu od genetski modificirane hrane”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.