Ocjena točnosti

Kovač: Hrvatska je tolerantnija od zapadnih zemalja

Hina / Dario Grzelj / dag

“Hrvatska je visoko tolerantno društvo. Budimo na to ponosni, širimo to. Imamo visok stupanj tolerantnosti u Hrvatskoj. (…) U Hrvatskoj inače nema ekstremizama, ali ako ima bilo koje pojave ekstremizma, na nama je u izvršnoj vlasti, na nama uopće u hrvatskoj politici da osudimo bilo koju pojavu ekstremizma. Možda su naši prijatelji na zapadu na tom planu efikasniji od nas, ali vjerujem što se tiče tolerancije u društvu tu smo mi, u mnogo slučajeva, ispred njih”, izjavio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u intervjuu za RTL.

Kovačeve tvrdnje da je “Hrvatska visoko tolerantno društvo” i da je po stupnju tolerancije “u mnogo slučajeva ispred” zapadnih zemalja provjerili smo pomoću Indeksa društvenog napretka za 2015. godinu, godišnje publikacije koju izdaje američka neprofitna organizacija Imperativ društvenog napretka (The Social Progress Imperative). Radi se o istraživanju koje mjeri stupanj razvoja društva u 12 kategorija, koje sadrže ukupno 52 indikatora.

Jedna od kategorija je “tolerancija i inkluzivnost”, unutar koje se mjere sljedeći indikatori: tolerancija prema imigrantima, tolerancija prema homoseksualcima, diskriminacija i nasilje nad manjinama, vjerska tolerancija i socijalne beneficije. U kategoriji “tolerancija i inkluzivnost” Hrvatska je ocijenjena s 46,33 boda, što je svrstava na 83. mjesto od ukupno 133. rangirane zemlje. Takva ocjena Hrvatsku svrstava u društvo zemalja kao što su Srbija, Bahrein, Togo, Niger, Makedonija, Ruanda, Saudijska Arabija, Obala Bjelokosti, Džibuti…

Jedine članice Europske unije ocijenjene lošije od Hrvatske su Cipar (44,14 bodova) i Rumunjska (40,90 bodova), a od europskih zemalja iza Hrvatske su još Ukrajina (44,52 boda), Turska (42,70 bodova), Moldavija (41,65 bodova), Bosna i Hercegovina (39,91 bod), Rusija (35,60 bodova) i Gruzija (29,27 bodova).

indekstolerancije2

Kada se usporedi sa susjednim državama članicama EU, Hrvatska baš i ne izgleda kao pretjerano tolerantna zemlja. Austrija je rangirana na 20. mjestu (70,19 bodova), Slovenija je na 26. mjestu (64,49 bodova), Italija je na 27. poziciji (64,21 bod), a znatno bolju ocjenu od Hrvatske ima čak i Mađarska na 43. poziciji (60,13 bodova).

indekstolerancije1

Deset najtolerantnijih država svijeta, prema ovom indeksu, su Island (89,54 boda), Irska (85,74 boda), Kanada (84,88 bodova), Urugvaj (84,12 bodova), Luksemburg (83,24 boda), Novi Zeland (82,98 bodova), Finska (80,69 bodova), Švedska (80,43 boda), Portugal (80,11 bodova) i Danska (79,33 boda).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.