Ocjena točnosti

Culej: Sinčić je odgovoran trojici svojih birača, a ja hrvatskom narodu

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Vilibor Sinčić je odgovoran samo trojici svojih birača. Ja sam odgovoran hrvatskom narodu kojemu se ujedno ispričavam zato što sam uslijed svoje opravdane spriječenosti uslijed bolesti omogućio bivšem predsjedniku Mesiću da produži svoj mandat još ovih par dana, koliko treba da ga se skloni”, izjavio je u “Studiju 4” HRT-a saborski zastupnik Stevo Culej (HDZ).

Culej – koji se u petak nije pojavio na glasanju u Saboru – je, naime, optužio lidera Živog zida krivcem za rušenje kvoruma. A usput mu je predbacio i nedostatak političke težine zbog broja osvojenih preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima. Međutim, rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da ovakva kritika na Sinčićev račun, barem kad dolazi od zastupnika Culeja, nije osnovana.

Sinčić je u VII. izbornoj jedinici predvodio listu Živog zida i ušao u Sabor kao jedini zastupnik ove stranke. U Sinčićevoj izbornoj jedinici lista Živog zida osvojila je 14.690 glasova, a za njega je preferencijalno glasalo 10.361 birača; čak 70,53 posto od ukupnog broja birača Živog zida u ovoj izbornoj jedinici.

Culej je u Sabor ušao s liste Domoljubne koalicije u V. izbornoj izbornoj jedinici, gdje je ova koalicija osvojila ukupno 88.760 glasova. Uspio je Culej s osmog mjesta na listi – zahvaljujući preferencijalnim glasovima – skočiti na drugo mjesto, ali i dalje je njegovo ime na listiću zaokružilo manje birača nego Sinčićevo. Za Culeja je preferencijalno glasalo 9.591 ljudi, odnosno 10,81 posto HDZ-ovih birača u V. izbornoj jedinici.

Ispada tako da je za Sinčića, kojem se predbacuje da u Saboru zastupa interese “samo svoja tri birača”, preferencijalno glasalo 770 birača više nego za Culeja. Štoviše, samo je osmorici HDZ-ovaca pošlo za rukom prikupiti više preferencijalnih glasova nego što ih je dobio Sinčić. Radi se o Željku Reineru (23.307 glasova), Miroslavu Tuđmanu (23.936 glasova), Boži Galiću (12.662 glasa), Goranu Mariću (10.693 glasa), Damiru Jeliću (16.441 glasa), Tomislavu Karamarku (43.006 glasova), Božidaru Kalmeti (11.190 glasova) i Damiru Krstičeviću (37.329 glasova).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.