Pod povećalom

Kako dalje nakon pada Vlade?

Hina / Damir Senčar / ds

Vlada RH sastavljena od HDZ-ove Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista broji svoje zadnje dane. Naslućuje se to već neko vrijeme, ali događaji koji su uslijedili samo dan nakon što je na ulicama prosvjedovalo 50.000 ljudi jasan su signal da će hrvatski birači uskoro morati na izvanredne izbore.

Najprije, da rekapituliramo zbivanja od četvrtka, 2. lipnja. Počelo je kad je Tihomir Orešković otkazao sjednicu Vlade RH 30 minuta prije njenog početka zbog “neodgodivih obaveza” (Twitter). Nastavilo se informacijom u dnevnom tisku (Jutarnji list, Večernji list) da PR agencija Grizli komunikacije – koja servisira MOST – svojim klijentima u svrhu unaprjeđenja njihovih poslovnih interesa nudi sastanke s MOST-ovim članovima Vlade, među kojima i s Božom Petrovom.

Jasno je da se, ukoliko su obećani sastanci i održani, radi o potencijalno ozbiljnoj aferi; ako su MOST-ovci u Vladi interese svojih PR savjetnika stavili ispred javnog interesa može se, baš kao u slučaju Tomislava Karamarka i njegovog odnosa s MOL-ovim lobistom Josipom Petrovićem, govoriti o potencijalnim elementima trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja (Kazneni zakon).  Isto kao što je jasno i da su dokumenti u medije dospjeli iz krugova bliskih HDZ-u, odlučnih u namjeri da diskreditiraju MOST demonstrirajući kako i Petrov ima svoju “aferu Konzultantica”. Uostalom, ako je vjerovati tvrdnjama suvlasnika agencije Grizli komunikacije Thomasa Bauera, do predmetnih se dokumenata došlo provalom u automobil njihovog klijenta (Facebook).

HDZ-u dosta Oreškovića

Odgovor na pitanje gdje je nestao premijer u kasnim popodnevnim satima ponudio je pro-HDZ-ovski portal Direktno.hr, objavivši da se Orešković sprema ili podnijeti ostavku ili uputiti posljednje upozorenje prije ostavke. Za potpuno razumijevanje konteksta iz kojeg dolazi ova informacija, bitno je na umu imati sljedeću činjenicu: izdavač portala Direktno je firma Proplus d.o.o. koju je osnovao Miljenko Manjkas, koji je za vrijeme predizborne kampanje bio Karamarkov medijski savjetnik. U međuvremenu je Manjkas upravljanje firmom Proplus prebacio na odvjetnički ured Gorana Suića, prijatelja Ive Sanadera, ujedno i jednog od njegovih pravnih savjetnika.

Nacional je putem svog portala uskoro javio da je Orešković bio na rubu ostavke, ali je ipak odustao. Index.hr objavio je također neslužbenu informaciju da Orešković planira pod svaku cijenu preuzeti uzde vlasti i uvesti red u Banske dvore. Telegram je pak doznao da vrh HDZ-a pokušava prisiliti Oreškovića na ostavku. S njim bi pala čitava Vlada pa bi Karamarko izbjegao neugodno izglasavanje opoziva u Saboru.

Končar je prodan, a izbori nisu jeftini

Da su mediji više-manje precizno rekonstruirali događaje iza kulisa, potvrdila je press konferencija premijera Oreškovića, održana u petak u 14 sati. “Ne dajem ostavku, niti sam to planirao”, rekao je Orešković te pozvao Karamarka i Petrova da se povuku sa svojih dužnosti (Televizija N1). Njihovi su odnosi, smatra Orešković, postali preveliki teret i za Vladu i za Republiku Hrvatsku pa bi oba potpredsjednika u nacionalnom interesu trebali podnijeti ostavku. Ranije je i Petrov prema neslužbenim (Televizija N1), a u međuvremenu demantiranim (Index.hr) medijskim izvještajima tražio da iz Vlade odu svi trojica – premijer i dva potpredsjednika.

Prilično je bitno istaknuti i da Orešković na pressici nije dopustio novinarska pitanja. A naglo otkazivanje sjednice Vlade u četvrtak objasnio je “neodgodivim sastankom” u SOA-i. Što bi vjerojatno značilo da je nacionalna sigurnost na neki način ugrožena. No, puno se izglednijom čini opcija da se radi o savršenoj izlici, s obzirom da Orešković vrlo dobro zna da o djelovanju SOA-e ne može javno govoriti.

A da na Markovom trgu uvelike teku pripreme za izvanredne izbore sugeriraju i ostali događaji od petka. SDP i HDZ konačno su usuglasili tko će biti novi ustavni suci (Sabor.hr), koji se u Saboru moraju izabrati dvotrećinskom većinom. Bez Ustavnog suda bi država ušla u ustavnu krizu, što bi, između ostaloga, značilo da se nikakvi izbori niti ne mogu održati (Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH) odnosno da se rezultat izbora u slučaju bilo kakve pritužbe ne može verificirati. Također, HSS je najavio da će glavni odbor stranke sutra odlučivati o napuštanju Domoljubne koalicije, Karamarkovom opozivu i podršci Oreškoviću (Televizija N1). Na kraju, ali ne najmanje bitno, donesena je odluka o prodaji 526.926 dionica Končara, na čemu će država uprihodovati 360.025.460,00 kuna (CERP). Oreškovićeva izvorna ideja bila je da se taj novac iskoristi za smanjivanje javnog duga, ali sada se čini izglednim da se radi o novcu kojim će se financirati izvanredni parlamentarni izbori.

Grabar Kitarović odlučuje o izborima ili novom mandataru

Glavno pitanje sada glasi – što će se događati dalje? Procedura je definirana – doduše ne baš sasvim precizno – Ustavom RH. Kako god bilo evidentno je da će u narednim tjednima važnu ulogu imati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na Oreškovićev zahtjev HDZ sada može reagirati izglasavanjem nepovjerenja premijeru, u kom slučaju pada čitava Vlada. Grabar Kitarović tada bi morala opet održati konzultacije s parlamentarnim strankama, utvrditi može li itko formirati novu većinu od 76 zastupnika i toj osobi povjeriti mandat za sastavljanje vlasti.

Druga opcija je da saborski zastupnici izglasaju raspuštanje parlamenta. I u tom slučaju predsjednica mora donijeti važnu odluku, s obzirom da je ona ta koja – opet prema Ustavu RH – donosi odluku o raspisivanju izbora, odnosno o datumu njihova održavanja. Uz jedno ograničenje: izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od datuma raspuštanja Hrvatskog sabora.

Pa ako Vlada RH padne već idućeg tjedna, što se ne čini nimalo nemogućim, to bi značilo da građani na birališta moraju izaći najkasnije početkom kolovoza, u samom srcu ljeta. A s obzirom da se radi o sezoni godišnjih odmora, upitno je koliko bi građana uopće izašlo na glasanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.