Ocjena točnosti

Kovač: Orešković ima samo dvije mogućnosti

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Orešković ima dvije mogućnosti – ili da sam ode ili da mu se izglasa nepovjerenje”, izjavio je HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač (RTL).

Iz ove Kovačeve izjave sasvim su jasne HDZ-ove daljnje namjere; u oba slučaja ishod je jednak – Domoljubna koalicija dobila bi 30 dana da pokuša organizirati preslagivanje u Saboru, ne bi li sakupili 76 ruku i oformili novu većinu. Definirano je to u 116. članku Ustava RH:

“Ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Hrvatskog sabora obavijestit će o tome Predsjednika Republike Hrvatske. Nakon primljene obavijesti predsjednika Hrvatskog sabora Predsjednik Republike će odmah donijeti odluku o raspuštanju Hrvatskoga sabora i istovremeno raspisati izbore za Hrvatski sabor”.

U trenutnoj situaciji HDZ sa svojim koalicijskim partnerima ne može sam izglasati nepovjerenje Oreškoviću. Da bi skupili potrebnih 76 ruku, treba im dio glasova oporbe i/ili MOST-a nezavisnih lista. No, pritom je bitno imati na umu i sljedeću odredbu članka 116. Ustava: “Ako Hrvatski sabor odbije prijedlog za izglasavanja nepovjerenja, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovo podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci”.

Domoljubna koalicija je, podsjećamo, na parlamentarnim izborima osvojila 59 mandata. U međuvremenu su im se pridružili Gordana Rusak i šestero članova kluba zastupnika stranke Milana Bandića. Da bi izglasali opoziv Oreškovića treba im dakle barem deset ruku iz redova opozicije ili MOST-a.

Može i bez pokušaja preslagivanja

Također, kada Kovač kaže da Orešković ima samo dvije opcije, zaboravlja na ovlasti koje premijeru pruža 104. članak Ustava RH. Za ovom bi odredbom Orešković mogao posegnuti ako želi pomrsiti račune Karamarku, s obzirom da ista predviđa mogućnost raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora bez pokušaja preslagivanja unutar parlamenta.

“Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a nakon savjetovanja s predstavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka može raspustiti Hrvatski sabor ako na zahtjev Vlade da se izglasa povjerenje, Hrvatski sabor Vladi izglasa nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun”, stoji u 104. članku Ustava RH.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.