Pod povećalom

Karamarko na sjednici Vlade ipak donosio odluke o INA-i

Hina / Damir Senčar / ds

Na zatvorenom djelu sjednice Vlade na kojoj su ministri, kao da se ništa ne događa, odradili za ovaj sastav rekordno dug dnevni red te imenovali više od 80 novih dužnosnika odlučivalo se i o novom Nadzornom odboru INA-e.

Vlada je opozvala dosadašnje članove Nadzornog odbora Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika te na njihovo mjesto imenovala Darija Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, „Nadzornom odboru INA Industrija nafte d.d. predlaže se imenovanje Damira Vanđelića za predsjednika Nadzornog odbora iz reda članova Nadzornog odbora društva“, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice. Tomislav Panenić određen je predstavnikom RH u Glavnoj skupštini INA-e.

Na upit Faktografa kako se potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko postavio pri odlučivanju o novom Nadzornom odboru INA-e, iz Vladina Ureda za odnose s javnošću potvrđeno nam je kako se Karamarko izuzeo pri odlučivanju.

„Sastavni dio zapisnika za zatvorenog dijela 27. sjednice Vlade Republike Hrvatske izjava je prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka o izuzimanju od glasanja o točkama 5.16 i 5.17“, poručili su nam iz Vlade uz priloženi Karamarkov citat: ‘S obzirom na moju raniju odluku da se izuzmem iz svih procesa donošenja odluka vezanih uz INA-u, molim Vas da se moj glas iz točke 5.16. i 5.17. s današnje sjednice Vlade izuzme“.

Karamarko je, podsjetimo, nakon izbijanja afere Konzultantica pokušao popraviti štetu najavom kako će se ubuduće izuzeti iz svih odluka o INA-i.

U priopćenju se navodi kako je novi sastav Nadzornog odbora imenovan na osnovi prijedloga Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Predsjednik tog povjerenstva trebao bi biti upravo Karamarko, ali na stranicama DUUDI-ja nema spomena da se Povjerenstvo u novom sastavu – u kojem bi trebala sjediti oba potpredsjednika Vlade – ikada sastalo.

Karamarko glasao o INA-i na otvorenom dijelu sjednice

Bez obzira na izuzeće pri odlučivanju o sastavu Nadzornog odbora, Karamarko je na otvorenom dijelu sjednice Vlade podržao davanje suglasnosti na izmijenjene ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacijskog ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu, mada je riječ o ugovorima koji će prilično odrediti energetsku budućnost Hrvatske te iako se među ponuditeljima s kojima će se potpisati ugovori nalazi i INA, uz nigerijski Oando PLC i kanadski Vermilion, koji je dobio ugovor za četiri istražna polja. Ministar Panenić na sjednici je ustvrdio kako su tekstovi ugovora usuglašeni između Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike te DORH-a. Panenić je naglasio  da se radi o projektima od strateškog značaja za RH koji mogu osigurati energetsku sigurnost i neovisnost RH te donijeti značajne koristi cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu jer su njima samo za istraživanja predviđene investicije od 88 milijuna eura.

Nigerijska i kanadska kompanija koje su dobile dozvolu da na hrvatskom teritoriju traže naftu – a ako nešto pronađu dobit će i koncesije za eksploataciju – javnosti nisu sasvim nepoznate. Istim je kompanijama dozvole već ranije izdala vlada Zorana Milanovića, na sjednici održanoj 3. lipnja 2015. godine.

Tada su s Oando PLC-om i Vermilionom potpisani ugovori na rok od 30 godina (uz mogućnost produljenja), a svojom najnovijom odlukom Vlada je zapravo redefinirala granice potencijalnih naftnih polja koja su predmet istraživanja. Prostor istražnih polja DR02, DR03 i DR04 tako je povećan (za 25, 20 i 1 kilometar kvadratni), dok su istražni prostori SA08, SA09 i SA10 smanjeni (svi za 1 kvadratni kilometar).

Novi list tada je pisao da je Oando PLC u Hrvatsku stigao posredstvom Damira Miškovića, predsjednika HNK Rijeka, ujedno i poduzetnika koji je dio karijere proveo upravo u Nigeriji. Doznali smo tada da je među dioničarima nigerijske naftne kompanije i talijanski poduzetnik Gabriele Volpi, vlasnik riječkog nogometnog kluba. Dodajmo ovome i činjenicu da se na službenoj web stranici nigerijske naftne kompanije lako može pronaći informacija koja ukazuje da im je od istraživanja i eksploatacije na kopnu puno zanimljivije morsko dno s hrvatske strane Jadrana.

Odsutan duhom

Istine radi, Karamarko je, sudeći po snimci sjednice Vlade, duhom bio potpuno odsutan. Prilikom izglasavanja pojedinih točaka dnevnog reda samo bi lagano pomaknuo ruku, a kod nekih točaka, poput izglasavanja suglasnosti za izgradnju prve faze LNG terminala, također strateškog energetskog projekta u kojeg puno nade polažu EU i SAD (premijer Tihomir Orešković je potpisivanje prvog ugovora s investitorima najavio u roku od 60 do 90 dana) nije se, sudeći po snimci, ni potrudio dići ruku. Iako je Vlada ustvrdila da su sve odluke donesene jednoglasno, na snimci se vidi da Karamarko pri pojedinim točkama nije ni registrirao da se glasa već je obje ruke zadržao na mobitelu u kojeg se zadubio.
Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.