Pod povećalom

Glavni ravnatelj HRT-a ispunio želju Velimiru Bujancu i Zdravku Mamiću

Screenshot: Osječka televizija / Bujica (YouTube)

Točno u 9 sati i 24 minute stiglo je jutros s HRT-a priopćenje u kojem obavještavaju javnost o kadrovskim promjenama na samom vrhu javnog servisa. Jozo Barišić smijenjen je s mjesta v.d. ravnatelja HTV-ovog programa, a umjesto njega imenovan je Dražen Miočić. Citiramo prvi odlomak priopćenja:

“Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Siniša Kovačić imenovao je danas Dražena Miočića novim vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije nakon što je s te dužnosti razriješen Jozo Barišić. Dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije razriješen je zbog potrebe aktivnijega ispunjavanja programskih ciljeva javnoga servisa”.

Istaknimo pritom vrlo zanimljiv detalj, koji sugerira da Barišićevu smjenu, a Miočićevo promaknuće još jučer nije mogao očekivati nitko pa ni sam v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Kovačić. “Fotografije kolege Dražena Miočića dostavit ćemo naknadno”, stajalo je u HRT-ovom priopćenju dostavljenom medijima u 9 sati i 24 minute.

Potrajalo je par sati dok Miočić nije konačno izveden pred službenog HRT-ovog fotografa Krasnodara Peršuna pa su obećane fotografije medijima dostavljena u ranim popodnevnim satima. U 13 sati i 40 minuta, da budemo sasvim precizni. Za pretpostaviti je da bi v.d. glavnog ravnatelja HRT-a – da je ranije isplanirao smjenu Barišića – na vrijeme obavio pripreme potrebne da javnosti predstavi svog novog ravnatelja programa. Radi se ipak o čovjeku direktno odgovornom za sadržaj koji se prezentira gledateljima, što ga čini jednom od najvažnijih figura na Prisavlju.

Na HRT-u nema dovoljno domoljublja?!

Što je, dakle, pravi razlog iznenadne kadrovske promjene u samom vrhu HRT-a? Portal Telegram neslužbeno javlja da je Barišiću zamjereno “nedovoljno domoljubno” praćenje Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, koje je Hrvatska otvorila pobjedom nad reprezentacijom Turske.

Vrlo je zanimljivo da su iste zamjerke HRT-u u ponedjeljak navečer, netom prije nego je s Prisavlja stigla informacija o smjeni ravnatelja programa, uputili kontroverzni televizijski voditelj Velimir Bujanec i njegov gost u emisiji “Bujica” Zdravko Mamić. Konkretno, zasmetao im je sadržaj emisije “Uvijek kontra” emitirane dan uoči početka Europskog nogometnog prvenstva. Transkript njihove – mjestimično poprilično gnjusne – razmjene mišljenja donosimo u integralnom obliku, sa svim pripadajućim rečeničnim nezgrapnostima:

Bujanec: Kako gledate stanje na HRT-u? Sad kad izgleda da bi moglo doći do povratka ljevice na vlast, odmah su se pomaknuli na Radmanove pozicije. Dan prije Europskog prvenstva ima neka emisija, ja to ne gledam, ‘Uvijek kontra’. Dražen Lalić, Igor Mandić, nekakav Aca Holiga, nekakav Alač, Morana Kasapović… Bio je i Igor Zidić, on je eto Hrvat, ali ga nogomet ne zanima. Jedna predstava protiv hrvatskog nogometa, zamalo su rekli nemojte gledati, nije to dobro. I to na državnoj televiziji.

Mamić: Pogledajte vi kako su oni moderni i kako su raspoređeni. Pogledajte onaj transparent na Čiovu, na mostu, pogledajte ovog mladića iz ove udruge koji je napravio podvalu oko pjesme ‘Lijepa li si, koja pjeva o ljubavi i emociji. Pogledajte reakciju bivšeg premijera i vodećeg oporbenog čovjeka koji želi biti opet premijer. Ja sam za vrijeme bivše vlasti imao četiri godine zabranu dolaska na HRT, a bez lažne skromnosti, to vaši kolege znaju i vi to dobro znate, kad sam ja bio gost na bilo kojoj televiziji, to je bio uvijek najveći broj gledateljstva. Ali su mi rekli četiri godine, ne samo meni nego i mnogim ljudima iz javnog života hrvatske, su zabranili dolazak na HRT. Kad su došle promjene su me pozvali na televiziju, bio sam u Dnevniku nakon onih nemilih događaja u Splitu. Sad kad se zaljuljala Vlada, nikad u Radmanovo vrijeme nije bila takva hrvatska televizija i takav program, kako se oni odmah preslože. I uslijed toga imate dan prije otvaranja Europskog prvenstva, gdje sve treba odisati zajedništvom, da u toj pozitivnoj energiji, toj emociji damo telepatski snage našim igračima da naprave podvig i proslave svoju zemlju pred očima čitavog svijeta, oni dovedu – ja ne znam kojim bi riječima te ljude nazvao – to nisu ljudi, nisu ljudska bića, to je diverzija, to ne možeš da najgore ljude, mrzitelje Hrvatske, ne možeš angažirati kao te koji su dovedeni na hrvatsku televiziju da govore o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

A sad jedan “pravi domoljub”

Dražen_Miočić_KrasnodarPeršun_HRT

Na ovom mjestu nužno je baciti pogled u biografiju Dražena Miočića, a ne bismo li utvrdili hoće li on biti “dovoljno domoljuban” prema hrvatskim nogometašima i njihovim pokroviteljima. Iz priopćenja HRT-a doznajemo da je Miočić ratni veteran, dragovoljac i nositelj Spomenice Domovinskog rata. Na HRT-u je od 1994. godine, uređivao je “Dnevnik”, “Vijesti”, “Otvoreno” i “Studio 4”, a može se pohvaliti i da je godinu dana bio urednik HTV-ovog informativnog programa.

Puno su doduše zanimljiviji podaci iz Miočićevog životopisa koje u službenoj biografiji nećete pronaći. Kao v.d. urednik HTV-ove informative tako je svojedobno dijelio upozorenja disonantnim glasovima u javnoj kući (Index.hr), te prijetio disciplinskim mjerama novinarima koji u svom radu nisu doprinosili promoviranju službene mitologije Domovinskog rata (Index.hr).

Najpoznatiji je međutim ostao po prijavi Etičkom povjerenstvu koju je protiv njega pokrenuo Hrvoje Zovko (Index.hr). Zovko je tada posvjedočio mu je Miočić prijetio i vrijeđao, da je najavljivao obračune s nepoćudnim novinarima, da je brojio krvna zrnca “Srbima” na Prisavlju, ali i da je spominjao “srpsku majku” tadašnjem ministru branitelja Predragu Matiću. Epilog nikad nismo dočekali; Etičko povjerenstvo HRT-a za ovaj se skandalozni slučaj proglasilo nenadležnim (Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.