Ocjena točnosti

Maletić: Hasanbegović je Europi prihvatljiv

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Europa je pratila njegove stavove kroz medije i njegova obrazloženja i mislim da su ona bila prihvatljiva”, tvrdi HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić govoreći o potencijalnoj kandidaturi tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za predsjednika HDZ-a (Televizija N1).

Malo je koji član hrvatskih vlada u inozemstvu privukao toliku količinu pozornosti kao tehnički ministar kulture u svom kratkom mandatu. No, sudeći po reakcijama iz Europe i svijeta, malo kome su Hasanbegović i njegovi stavovi prihvatljivi. Veleposlanici SAD-a, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Norveške u Zagrebu tako su u travnju održali sastanak na temu medijskih sloboda u Hrvatskoj (Tportal) koji su čak i otvoreno oglasili na Twitteru.

Suradnja nemoguća

Samo par dana kasnije talijanski je dnevni list Il Piccolo objavio da je diplomatski kor u Hrvatskoj “zabrinut zbog revizionističkih tonova ministra kulture Hasanbegovića”. Prenijeli su i razmišljanja jednog neimenovanog europskog diplomata: “Europskim će državama vjerojatno biti vrlo teško zamisliti mirnu suradnju s Ministarstvom kulture ako takva osoba ostane na čelu. Upravo suprotno, nastavit ćemo surađivati s civilnim društvom i različitim akterima u svijetu kulture”.

Neusuglašenost Hasanbegovićevih stavova s vrijednostima zapadne Europe demonstrirao je i skandal oko dokumentarnog filma Jakova Sedlara “Jasenovac – istina” (Lupiga.com, Novosti). Tehnički ministar kulture pohvalio je Sedlarov dokumentarac (Večernji list), da bi ga javno poklopila veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman (Hina/N1) ustvrdivši da se radi o uratku koji “vrlo selektivno prikazuje povijest, pokušava revidirati mnoge povijesne činjenice i vrijeđa osjećaje ljudi koji su izgubili svoje najmilije u Jasenovcu”.

Intelektualci i političari peticijom protiv Hasanbegovića

Međunarodni pritisak na Vladu RH zbog djelovanja tehničkog ministra Hasanbegovića nastavio se i u svibnju, u vidu peticije koju je objavio i francuski Liberation. Peticiju su potpisali neki od vodećih svjetskih intelektualaca, ali i bivša premijerka Kanade Kim Campbell i bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, a u njoj se Hasanbegovića opisuje kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima (Hina/Vecernji.hr).

Hasanbegovićevi stavovi koje zapadni svijet percipira kao sporne u više su navrata bili tema uglednih svjetskih medija; pisali su o tome Frankfurter Rundschau, Jerusalem Post, Die Zeit, Der Standard, francusko izdanje Huffington Posta, Der Spiegel, Foreign Policy, The New York Times (najprije u svibnju pa opet prošlog tjedna), Radio France International

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.