Ocjena točnosti

Milanović: Smanjenje PDV-a za 1 posto značilo bi 2 milijarde kuna manje

Hina / Denis Cerić / dc

“Moramo osigurati uvjete da se isplaćuju sva socijalna prava, a prihodi od PDV-a su 45 milijardi kuna, što bi u startu značilo 2 milijarde kuna manje”, tvrdi predsjednik SDP-a Zoran Milanović (Hina/Tportal).

Tako je Milanović prokomentirao najavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića (Televizija N1) da će, u slučaju izborne pobjede, već dogodine smanjiti porez na dodanu vrijednost na 24 posto, a do kraja mandata na 23 posto. “HDZ-u ne vjerovati. I Sanader i Karamarko su to govorili pred izbore, ali nikada to nisu napravili”, dodao je Milanović.

Što bi značio manji porez?

Prema podacima Ministarstva financija, prihodi od PDV-a u 2015. godini iznosili su nešto manje od Milanovićeve procjene – 43.577.753.428,34 kuna. Iznos od 45 milijardi kuna će prihodi od PDV-a teško doseći i ove godine. Na nedavnoj press konferenciji je ministar financija u ostavci Zdravko Marić kazao (Tportal) da je u prvoj polovici 2016. od PDV-a skupljeno 20,5 milijardi kuna, odnosno 1 posto više nego u istom razdoblju lani. Ako porast prihoda od PDV-a ove godine i u konačnici bude iznosio 1 posto, državni će proračun od PDV-a uprihodovati nešto više od 44 milijarde kuna.

Sasvim točnim brojkama Milanović ne barata ni kad tvrdi da bi smanjenje PDV-a za jedan posto umanjilo proračunske prihode za dvije milijarde kuna. Da se tijekom 2015. godine PDV obračunavao po stopi od 24 posto, država bi od njega uprihodovala oko 42 milijarde kuna. Možemo, dakle, govoriti o smanjenju proračunskih prihoda od 1,5 milijardi kuna, i to samo ako pretpostavimo da manji PDV ne bi imao utjecaja na potrošnju.

Milanovićeva računica bila bi nešto preciznija kada bi prihodi od PDV-a doista iznosili 45 milijardi kuna, kao što tvrdi šef SDP-a. Smanjenje stope poreza za jedan posto, u tom bi slučaju – opet pod uvjetom da izostanu stimulirajući efekti na potrošnju građana – značilo pad proračunskih prihoda u iznosu od oko 1,8 milijardi kuna. Računica u oba slučaja je okvirna jer zbog postojanja međustopa PDV-a na određene proizvode nije moguće doći do sasvim preciznih brojki.

PDV se u Hrvatskoj ne smanjuje

Ispada tako da se jedini potpuno točan dio Milanovićeve tvrdnje odnosi na obećanja koja su svojevremeno davali Tomislav Karamarko i Ivo Sanader. Sanader je 2003. godine obećavao da će PDV smanjiti s 22 na 20 posto (HRT). Tomislav Karamarko je 2014. godine iznio plan smanjivanja PDV-a na 19 posto (Index/Hina), a za vrijeme kampanje uoči lanjskih izbora je HDZ obećavao da će stopu PDV-a najprije smanjiti na 23 posto, a zatim razmatrati i dodatno rezanje (Jutarnji list). Nijedno od navedenih obećanja nije ispunjeno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.