Ocjena točnosti

Milanović: Smanjili smo nezaposlenost, a povećali zaposlenost

Hina / Denis Cerić / dc

“Broj nezaposlenih je u našem mandatu pao i broj zaposlenih je narastao”, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u razgovoru za Novu TV. Dodao je da je stopa nezaposlenosti tijekom mandata vlade Kukuriku koalicije “pala ispod 15 posto”.

U prosincu 2011. godine, prema Mjesečnom statističkom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je na burzi bilo prijavljeno 315.438 osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 18,7 posto, također prema podacima HZZ-a.

Usporedili smo ove brojke s podacima za prosinac 2015. godine. Odlučili smo se za usporedbu podataka u istim mjesecima s razmakom od četiri godine, iako su izbori održani mjesec dana ranije, 8. studenog 2015. godine. No, ta je činjenica potpuno zanemariva, s obzirom da je tehničku vladu Milanovićev SDP vodio sve do 22. siječnja 2016. godine, kada su vlast preuzeli HDZ-ova koalicija i MOST.

Nezaposlenost je pala, ali ne ispod 15 posto

U prosincu 2015. godine na burzi je tako, prema HZZ-ovom biltenu, bilo prijavljeno 285.468 nezaposlenih osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti, također prema podacima HZZ-a, iznosila je 17,9 posto.

Milanović, međutim, nije specificirao na koju stopu nezaposlenosti točno misli. A nezaposlenost se u Hrvatskoj evidentira kroz stopu registrirane nezaposlenosti, koju prati HZZ, ali i kroz stopu anketne nezaposlenosti, što je međunarodna metoda koju koriste Državni zavod za statistiku i Eurostat.

Prema podacima DZS-a, u četvrtom tromjesečju 2011. godine stopa anketne nezaposlenosti je iznosila 13,9 posto. U četvrtom tromjesečju 2015. stopa anketne nezaposlenosti, prema DZS-u, iznosila je 16,1 posto. Utoliko je prvi dio Milanovićeve izjave tek djelomično točan; broj nezaposlenih se tijekom njegovog mandata po evidenciji HZZ-a jeste smanjio, a stopa registrirane nezaposlenosti je doista pala, iako ne ispod 15 posto. Stopa anketne nezaposlenosti je, pak, čak i porasla.

Milanovićevoj tvrdnji na ruku ne ide ni godišnji prosjek nezaposlenosti. Prema podacima Eurostata, isti je 2011. iznosio 13,7 posto, dok je u 2015. stopa nezaposlenosti iznosila 16,3 posto.

Zaposlenost u padu

Milanovićeva tvrdnja da je u mandatu njegove Vlade rastao broj zaposlenih je, otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku, potpuno netočna. U prosincu 2011. godine u RH je tako bilo registrirano 1.367.872 zaposlenih osoba. Četiri godine kasnije, u prosincu 2015. godine, u Hrvatskoj je bilo 1.307.030 zaposlenih osoba.

No, s obzirom da broj zaposlenih tijekom godine, zbog efekata sezonskog zapošljavanja, osjetno varira, nešto precizniju sliku daje godišnji prosjek broja zaposlenih, kojeg također evidentira DZS. Taj prosjek je 2011. godine, u zadnjoj godini mandata vlade Jadranke Kosor, prije nego je Milanovićeva koalicija preuzela vlast, stoji u podacima DZS-a, iznosio 1.625.000. Četiri godine kasnije, u zadnjoj godini mandata Milanovićeve vlade, prosjek zaposlenih iznosio je 1.589.000, navodi DZS.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.