Pod povećalom

HDZ nudi reformu za koju su i sami priznali da je nemoguća

Ivana Maletić
Hina / Daniel Kasap / ua

Najavljujući kako bi trebao izgledati predizborni program HDZ-a Ivana Maletić rekla je kako HDZ namjerava u potpunosti delimitirati porodiljne naknade za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta. “Isto tako, imamo mjeru jednokratne pomoći od 7500 kuna, koju mislimo zaista i provesti”, ustvrdila je.

Samo četiri mjeseca ranije vlada HDZ-a i MOST-a odbacila je prijedlog SDP-a koji nije išao tako daleko, već je tražio samo povišenje naknade u prvih obaveznih šest, odnosno osam mjeseci porodiljnog dopusta, uz 8000 kuna jednokratne pomoći za dijete – obrazloženjem da je Hrvatska u programu prekomjernog deficita i da sredstava u proračunu za takvu mjeru nema.

SDP tražio delimitiranje porodiljne naknade samo za prvih šest mjeseci

SDP je, podsjetimo, još krajem veljače, odnosno prije objave novog proračuna predložio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Tražili su da se iznos naknade plaće za prvih šest mjeseci, odnosno za prvih osam mjeseci ako pravo koriste oba roditelja s dosadašnjih 80 posto proračunske osnovice povisi na 100 posto proračunske osnovice. Konkretno, mjesečni iznos naknade plaće za prvih šest, odnosno osam mjeseci, povećao bi se s 2660 na 3326 kuna. To predstavlja u apsolutnom iznosu, izračunali su, povećanje od 665,20 kuna mjesečno.

U slučajevima u kojima je osnovica za plaću pojedinog korisnika veća od 100 posto proračunske osnovice, odnosno viša od 3326 kuna, naknada plaće utvrđivala bi se u iznosu pune osnovice, ali najviše do iznosa prosječne plaće isplaćene u RH u zadnjem tromjesečju (5693 kuna). Na taj bi se način, obrazlagali su, i češće oba roditelja odlučivala na roditeljski dopust.

SDP je predložio i uvođenje nove jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete u iznosu od 8000 kuna koja bi se isplaćivala iz državnog proračuna.

Predložene bi mjere u 2016. godini koštale 480 milijuna kuna, a potom bi od 2017. nadalje za njih trebalo osigurati 640 milijuna kuna godišnje. U obrazloženju kako doći do tih sredstava navode da je u Hrvatskoj u više uzastopnih kvartala registriran rast BDP-a, čime je Hrvatska 2015. izašla iz recesije te, navodi SDP, više ne postoji opravdanje za ograničenje rasta predmetne potpore koje je postojalo u ranijem razdoblju. 26. veljače Sabor je odbio uvrstiti taj zakon u hitnu proceduru.

Jesmo li u međuvremenu izašli iz procedure prekomjernog deficita?

Vlada HDZ-a i MOST-a SDP-ov prijedlog izmjene zakona odbila je na sjednici u travnju, nakon što je u međuvremenu donesen proračun, navodeći između ostalog: “Budući da je Republika Hrvatska u proceduri prekomjernog proračunskog deficita te da u Državnom proračunu RH za 2016. nisu osigurana sredstva za ovu namjenu u visini u kojoj to zahtijeva navedeni zakonski prijedlog, Vlada RH predložen zakon ne može podržati”. Objašnjavaju potom i sljedeće: “Vlada RH podržava inicijativu predlagatelja zakona za uvođenje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete u iznosu od 8000 kuna, međutim smatra kako je radi zaštite pravne sigurnosti, budući da se radi o uvođenju potpuno nove naknade, nužno zakonom detaljno urediti pojedinosti vezano uz navedenu naknadu, a osobito krug korisnika, uvjete i način ostvarivanja prava.” Vlada dodaje kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih započelo s izradom prijedloga izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi to bilo detaljno propisano i da će prijedlog uputiti u proceduru usvajanja u II. kvartalu 2016. godine. Kao što znamo, taj prijedlog nije ugledao svjetlo dana do kraja lipnja, odnosno do donošenja odluke o samoraspuštanju Sabora 20. lipnja.

U HDZ-u nisu objasnili kako će se sada odjednom namaknuti sredstva za delimitiranih 12 mjeseci kad ih prethodno nije bilo ni za prvih šest, a, također, u međuvremenu nismo izašli ni iz europske procedure nadzora.

Ivana Maletić kazala je kako će se za povećanje naknada za drugih šest mjeseci sa sadašnjih 2500 kuna do pune razine plaća osigurati između 350 i 400 milijuna kuna. Uz tu mjeru, rekla je, uvest će se i status roditelja odgajatelja što će koštati oko 320 milijuna kuna.

Ako bismo krenuli od računice SDP-a u spomenutom zakonskom prijedlogu, njihovih predlaganih 8.000 kuna po djetetu na godišnjoj bi razini (za novorođenih 37 000 djece) odnijelo nešto manje od 300 milijuna, a nešto više od toga koštala bi mjera delimitiranja naknade u prvih šest mjeseci. Kako HDZ s neznatno višom količinom novca misli delimitirati 12 mjeseci također nije jasno.

Što se tiče SDP-a, oni u svom predizbornom programu nude delimitiranje roditeljskih naknada i to sa sadašnjih šest na osam mjeseci, ali tako da ona ne prelazi 5000 kuna. U programu nisu ponudili i izračun koliko bi ta mjera godišnje koštala. Jednokratnu pomoć od 8000 kuna ne obećavaju, baš kao što to nisu obećavali ni u predizbornom programu Hrvatska raste. Upućivanje u proceduru izmjene zakona u kojoj to traže očito je trebalo poslužiti svrsi da Vlada prizna kako za tu mjeru jednostavno nema novaca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.