Pod povećalom

HDZ nevjerodostojno o ženama

HINA/Lana Slivar Dominić

“Borit ću se za vraćanje dostojanstva, digniteta i integriteta žena u poslovnom svijetu”. Tim je riječima Goran Marić, nositelj HDZ-ove liste u VI. izbornoj jedinici završio u petak predstavljanje svoje liste u središnjici HDZ-a.

Nije najjasnije zašto se Marić uopće pozabavio tom, kako je rekao “novom pojavom diskriminacije žena” u svom govoru u kojem je, inače, čak 12 puta u 6 minuta izgovorio riječ “vjerodostojno”, što je novi izborni slogan HDZ-a. Nije jasno stoga što upravo njegova lista najzornije pokazuje tu pojavu diskriminacije i zapostavljanja žena – među 14 kandidata nalaze se samo dvije žene i to plasirane na 8. i 11. mjesto, dakle s praktički nikakvim izgledima da uđu u Sabor. Na prošlogodišnjim izborima u toj je jedinici Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om osvojila samo pet mandata, a teško i da će predložene sisačka liječnica Željka Josić i načelnica općine Jasenovac Marija Mačković osvojiti toliko preferencijalnih glasova da preteknu Gorana Marića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića,  povratnika u HDZ Dragu Prgometa, župana sisačko-moslavačkog Ivu Žinića  i bivše ministre Dražena Bošnjakovića i Jasena Mesića. Ako se tu netko nada ulovu preferencijalnih glasova to je vjerojatno Ivan Šuker kojeg je HDZ smjestio na ponižavajuće 14. mjesto na listi. Treba ipak primijetiti kako je Željka Josić sada bolje plasirana nego prošle godine kada je zauzimala 12. mjesto na listi.

To je ujedno i jedinica u kojoj, uz IV. i IX.  izbornu jedinicu, HDZ izlazi s brojčano najmanje kandidatkinja. Međutim. u IX. jedinici žene su smještene na prva dva mjesta liste – predvodi je prva žena Vodica Branka Juričev Martinčev, a druga na listi je Zadranka Grozdana Perić i obje će sigurno završiti u Saboru.  U IV. jedinici bivša MOST-ovka Irena Petrijevčanin Vuksanović smještena je na šestom mjestu, a riječ je o HDZ-u naklonjenijoj jedinici pa ta kandidatkinja ima dosta realne izglede za prolaz. Na 10. mjestu ponuđena je kandidatkinja Vesna Bedeković.

Samo se MOST strogo držao zakonskih odredbi

Istovremeno, u istoj toj VI. jedinici Narodna koalicija nastupa s pet političarki. Više ih je nego kod HDZ-a, ali izglede za ulaz u Sabor ima samo petoplasirana gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, dok su ostale na neobećavajućim pozicijama – 9., 11., 12. i 13. mjesto.

Jedina stranka vodeće trojke koja je u toj jedinici, kao i u svim ostalim jedinicama, ispunila zakonsku normu od najmanje 40 posto žena na izbornim listama je MOST. Njihovu listu tu predvodi dosadašnja zastupnica Jasna Matulić, plasirana ispred Nikole Grmoje. Ostalih pet kandidatkinja, među kojima je i zviždačica iz HAKOM-a Luca Gašpar Šeko imaju male izglede za ulaz.

Pomoćnica Freda Matića na listi HDZ-a

HDZ je samo u dvije jedinice postigao zakonski određen minimum – u I. i u III. izbornoj jedinici. Kandidatkinje su, međutim, dobile tako loša mjesta na listama da se ulasku u Sabor možda može nadati glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak plasirana na peto mjesto u trećoj jedinici, a ostale jake kandidatkinje poput  Ljubice Lukačić. Margarete Mađerić, Brune Esih, Dijane Zadravec ili Dubravke Brezak Stamać pouzdati se mogu samo u preferencijalne glasove.

Na HDZ-ovim ovogodišnjim listama ima i svakakvih zanimljivosti, pa se tako na 10. mjestu u III izbornoj jedinici nudi Nevenka Benić, nestranačka pomoćnica osporavanog SDP-ovog ministra branitelja Freda Matića koja je na toj poziciji ostala i nakon dolaska Tome Medveda, a jedno mjesto ispod nje je Nikolina Babić. ugledna HDZ-ovka i kći međimurskog poduzetnika Alojzija Sobočanca na koju je 2008. izvršen atentat, srećom bez posljedica.  

Žene vode dvije liste HDZ-a, jednu SDP-a i dvije MOST-a

U dvije izborne jedinice liste HDZ-a predvode žene – Ivana Maletić u II. i Branka Juričev Martinčev u IX. Uz njih dvije, mjesto u Saboru će – ako rezultati budu nalikovali prošlogodišnjima – sigurno osvojiti još i Grozdana Perić i tu se sigurna mjesta završavaju. Velike izglede da im se pridruže imaju i Sunčana Glavak i Irena Petrijevčanin Vuksanović. Sve ostale kandidatkinje zbog lošeg položaja na listi ovise isključivo o preferencijalnim glasovima.

Što se tiče lista Narodne koalicije, oni imaju samo jednu nositeljicu – Milanku Opačić u VII. jedinici koja će uz Vesnu Pusić koja je na drugom mjestu u I. jedinici i Sabinu Glasovac koja je druga u  IX jedinici sigurno ući u Sabor. Vrlo velike izglede imaju i Gordana Sobol koja je petoplasirana u II. izbornoj jedinici, a u istoj jedinici na preferencijalne glasove ponovo igra i HNS-ovka Anka Mrak Taritaš. U III. izbornoj jedinici, koja ispunjava zakonski minimum od 40 posto kandidatkinja, realne šanse ima samo HNS-ovka Marija Puh na šestom mjestu. Iz IV. jedinice, koja također ispunjava zakonske kriterije, izglede za Sabor ima trećeplasirana Ana-Marija Petin, dopredsjednica HSS-a. Iz V. jedinice, u kojoj se Narodna koalicija također trudila poštivati zakonske odredbe, izglede za ulazak u Sabor ima trećeplasirana Marta Luc-Polanc, pravnica iz Slavonskog Broda koja je došla na mjesto s kojeg se povukao bivši ministar Tihomir Jakovina. U VI. bi, kako smo već spomenuli, dovoljan broj glasova mogla osvojiti Kristina Ikić Baniček. U VIII jedinici tradicionalno naklonjenijoj ljevici Narodna koalicija je čak istakla više žena nego muškaraca – njih osam, od kojih bi četiri mogle imati mogućnosti za zastupnički mandat – od četvrtog do sedmog mjesta nalaze se Nada Turina Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Tanja Vrbat.

MOST je kao nositeljice lista postavio Ines Strenju Linić u VIII. i Jasnu Matulić u VI. izbornoj jedinici. Uz njih, realne šanse za ulazak u Sabor imaju Ljubica Ambrušec koja je na drugom mjestu u II. izbornoj jedinici te Sonja Bošnjak, dosadašnja zamjenica ministra regionalnog razvoja – pod uvjetom da MOST osvoji najmanje dva mandata u IV izbornoj jedinici. Vrlo realne izglede ima i Ružica Vukovac koja je druga na listi u V. jedinici i Ivana Ninčević Lesandrić s trećeg mjesta u X. izbornoj jedinici. Zbog uravnoteženog slaganja listi moglo bi se dogoditi da mali MOST u Sabor pošalje veći broj žena nego “stožerna” i najbrojnija hrvatska stranka HDZ.

Hoće li biti sankcija?

Kako smo već spomenuli, MOST je u potpunosti ispunio “žensku kvotu”, HDZ je to propustio učiniti u devet od 11 listi s kojima izlazi, a Narodna koalicija u šest od 10 listi (nema listu za dijasporu).

Nije jasno hoće li se kažnjavati neispunjavanje zakonskih odredbi o postavaljanju najmanje 40 posto podzastupljenog spola na liste.  Zakon o ravnopravnosti spolova navodi da bi se nepoštivanje te odredbe trebalo kažnjavati s 50 tisuća kuna po listi, međutim,  pri stupanju Zakona na snagu 2008. godine dan je rok do trećih redovitih izbora. Prvi su bili 2011., drugi 2015., a ovi sada su izvanredni izbori.

Ako bi se institucije sada složile oko pravnog tumačenja, HDZ bi trebao platiti kaznu od 450.000 kuna, a Narodna koalicija 300.000.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.