Predizborni programi

Izborni program HDZ-a: Uvijek ista obećanja

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Novi HDZ” vjerojatno je najčešće spominjana sintagma ovogodišnje predizborne kampanje. “Novi HDZ” utjelovljen je prvenstveno u liku i djelu novog predsjednika Andreja Plenkovića. Na druge parlamentarne izbore u posljednjih godinu dana “novi HDZ” juriša s novim liderom, ali sa starim idejama.

Izborni program HDZ-a u zadnjih se godinu dana doduše znatno podebljao, s dvadesetak na stotinjak stranica, ali sadržaj je uglavnom identičan, tek ponegdje nešto detaljnije razrađen. I dalje su tu obećanja o gospodarskom rastu od 5 posto, o smanjenju PDV-a, o sustavu domovinske sigurnosti, o poklonu od 1000 eura za svako novorođeno dijete… Tu je i dalje čak i ona famozna, kako se ono zove, digitalizacija.

Obilno se pritom HDZ, opet u istoj maniri kao i uoči zadnjih izbora, oslanja na sredstva iz europskih fondova. Novac iz zajedničke EU blagajne, u viziji Plenkovića i njegovih najbližih suradnika, kroz naredne bi četiri godine trebao iznijeti streloviti gospodarski razvoj Hrvatske, do te mjere da državna blagajna ne bi osjetila ni predložene reforme poreznog sustava koje na prihodovnoj strani proračuna koštaju više milijardi kuna godišnje. Samo mjera povećanja neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna tako bi značila pad poreznih prihoda (prvenstveno lokalne i regionalne samouprave) od oko pet milijardi kuna godišnje.

Ipak nešto konkretniji izborni program nego lani

No, velika i teško provediva obećanja već su odavno sastavni dio predizbornog folklora, a HDZ-ov popis obećanja jednako je opsežan kao i lani, ali mjestimično ipak konkretniji. Građanima se tako pojašnjava da je krajnji cilj digitalizacije mogućnost potpune komunikacije s državom bez ijednog papira u fizičkom obliku. Štoviše, građanima se obećava da će do 2020. godine moći čak i glasati elektroničkim putem.

Drže se u HDZ-u i mantre o efikasnijoj državnoj i javnoj upravi, gdje su nešto detaljnije obrazložili zamišljeni sustav nagrađivanja. Dio plaće državnih službenika bio bi fleksibilan, odnosno ovisio bi na kraju svakog mjeseca o obimu obavljenog posla. Sličan princip HDZ želi uvesti u škole, ali i u zdravstveni sustav gdje bi najboljim liječnicima omogućili dodatne prihode kako bi ih se stimuliralo da ostanu u Hrvatskoj. Nešto su konkretniji i oko prijedloga budućeg teritorijalnog sustava, u kojem bi broj županija ostao isti, ali bi se manje efikasne općine pripajale svojim bolje organiziranim susjedima.

Trošili bi više, a zarađivali manje

Ključna mana HDZ-ovog izbornog programa leži u činjenici da bi većinu problema u državi Plenkovićeva stranka rješavala tako da ih jednostavno zatrpa novcem. Obećavaju više sredstava za obrazovanje, za zdravstvo, za znanost, istraživanje i razvoj, besplatne udžbenike i prijevoz za siromašnije učenike, državne stanove za beskućnike, izgradnju novih škola i vrtića, kao i niza velikih infrastrukturnih projekata, a obećali su čak i svojevrsni temeljni dohodak, odnosno minimalni zajamčeni iznos kojeg bi dobivao svaki građanin koji si ne može samostalno osigurati osnovna sredstva za život.

Nejasno ostaje na koji način HDZ sva ta pusta obećanja misli platiti. Jer, istovremeno građanima obećavaju manji PDV, porezno rasterećenje kroz izmjene sustava poreza na dohodak, otpisivanje duga blokiranima, manji porez na dobit, ali i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u od čak 10 posto do kraja mandata. Drugim riječima, država će u naredne četiri godine, ako HDZ bude na vlasti, imati manje prihode i manje se zaduživati, a rashodi će se drastično povećavati. Kako? pa zahvaljujući magiji EU fondova, naravno.

Detaljno iznosimo obećanja HDZ-a u svakom od poglavlja, redom kako su ona prezentirana u programu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.