Faktograf.hr

Samo činjenice

Stier: Znanost kaže da život počinje začećem

Hina / Mladen Volarić / mm

“HDZ je na strani života i svaki život treba zaštititi. Nije to što mislimo da život počinje začećem, nego je to rekla znanost”, izjavio je HDZ-ov Davor Ivo Stier u predizbornom sučeljavanju televizije N1, u sklopu rasprave u kojoj je tema bio pobačaj.

Prije nego se upustimo u ocjenu točnosti Stierove tvrdnje, nužno je točno definirati termin “začeće”. A on se, prema Hrvatskom jezičnom portalu, odnosi na “zametanje ploda; oplodnju, zatrudnjenje”. Isti izvor oplodnju definira kao “združivanje spolnih stanica suprotnih spolova (spermija s jajnom stanicom)”.

Čak ni trudnoća ne započinje začećem

Stier i HDZ, dakle, vjeruju kako u znanosti postoji konsenzus da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Upravo ovim pitanjem se 2014. godine bavio The Washington Post, pokušavajući utvrditi činjeničnu točnost identične izjave republikanskog senatora Marca Rubija. Tim povodom kontaktirali su Američko društvo opstetričara i ginekologa. Evo odgovora kojeg su dobili:

“Vladine agencije i američke liječničke organizacije slažu se da su znanstvena i pravne definicija trudnoće jednake: trudnoća započinje implantacijom oplođenog jajašca u ovojnicu maternice. To se obično događa, ako se uopće dogodi, između 5 i 9 dana nakon oplođivanja jajašca – koje se može događati tijekom nekoliko dana nakon spolnog odnosa”.

Znanstvenici ne znaju kad točno nastaje život

U znanosti, naime, ne samo da nema konsenzusa oko točnog trenutka u kojem započinje život, već se znanstvenici ovim pitanjem praktički i ne bave. Identifikacija samog trenutka u kojem život nastaje pitanje je iz domene prava, filozofije, religije i sociologije podjednako kao i medicine, tvrdi liječnik i biolog sa Sveučilišta u Missouriju Gordon Christensen (Columbia Daily Tribune).

Američka genetičarka Ricki Lewis u tekstu objavljenom na DNA Science blogu pobrojala je čak 17 različitih teorija o točnom trenutku nastanka života: od samog začeća, preko ključnih trenutka razvoja ploda, do rođenja. Uz napomenu da ona osobno vjeruje kako život započinje u 22. tjednu trudnoće, što je trenutak nakon kojeg fetus može preživjeti prijevremeni porod.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.