Ocjena točnosti

Stier: Znanost kaže da život počinje začećem

Hina / Mladen Volarić / mm

“HDZ je na strani života i svaki život treba zaštititi. Nije to što mislimo da život počinje začećem, nego je to rekla znanost”, izjavio je HDZ-ov Davor Ivo Stier u predizbornom sučeljavanju televizije N1, u sklopu rasprave u kojoj je tema bio pobačaj.

Prije nego se upustimo u ocjenu točnosti Stierove tvrdnje, nužno je točno definirati termin “začeće”. A on se, prema Hrvatskom jezičnom portalu, odnosi na “zametanje ploda; oplodnju, zatrudnjenje”. Isti izvor oplodnju definira kao “združivanje spolnih stanica suprotnih spolova (spermija s jajnom stanicom)”.

Čak ni trudnoća ne započinje začećem

Stier i HDZ, dakle, vjeruju kako u znanosti postoji konsenzus da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Upravo ovim pitanjem se 2014. godine bavio The Washington Post, pokušavajući utvrditi činjeničnu točnost identične izjave republikanskog senatora Marca Rubija. Tim povodom kontaktirali su Američko društvo opstetričara i ginekologa. Evo odgovora kojeg su dobili:

“Vladine agencije i američke liječničke organizacije slažu se da su znanstvena i pravne definicija trudnoće jednake: trudnoća započinje implantacijom oplođenog jajašca u ovojnicu maternice. To se obično događa, ako se uopće dogodi, između 5 i 9 dana nakon oplođivanja jajašca – koje se može događati tijekom nekoliko dana nakon spolnog odnosa”.

Znanstvenici ne znaju kad točno nastaje život

U znanosti, naime, ne samo da nema konsenzusa oko točnog trenutka u kojem započinje život, već se znanstvenici ovim pitanjem praktički i ne bave. Identifikacija samog trenutka u kojem život nastaje pitanje je iz domene prava, filozofije, religije i sociologije podjednako kao i medicine, tvrdi liječnik i biolog sa Sveučilišta u Missouriju Gordon Christensen (Columbia Daily Tribune).

Američka genetičarka Ricki Lewis u tekstu objavljenom na DNA Science blogu pobrojala je čak 17 različitih teorija o točnom trenutku nastanka života: od samog začeća, preko ključnih trenutka razvoja ploda, do rođenja. Uz napomenu da ona osobno vjeruje kako život započinje u 22. tjednu trudnoće, što je trenutak nakon kojeg fetus može preživjeti prijevremeni porod.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.