Ocjena točnosti

Marić: Ovakav deficit dugo nismo vidjeli

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Ukupni manjak državnog proračuna u prvih šest mjeseci iznosi 2,4 milijarde kuna, što je preko pet milijardi manje nego u istom razdoblju prethodne godine. (…) Deficit tzv. opće države u prvih šest mjeseci je 518 milijuna kuna odnosno 0,2 posto BDP-a. Ovakav deficit dugo nismo vidjeli”, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić, pozivajući se na izvještaj o polugodišnjem izvršenju državnog proračuna.

U prvih šest mjeseci prošle godine manjak u državnom proračunu doista je bio veći za pet milijardi kuna. Iznosio je 7,45 milijardi kuna. Vrlo sličan deficit ostvaren je i na polugodištu 2014. godine. Tada je proračunski manjak iznosio 7,95 milijardi kuna. I u ranijim godinama mandata Vlade Zorana Milanovića deficit je bio veći nego ove godine: nakon prvog polugodišta 2013. godine iznosio je 11,43 milijarde, a u istom razdoblju 2012. radilo se o 5,82 milijarde kuna.

U pravo je Marić i kad kaže da ovakav deficit dugo nismo vidjeli. Najbolji je to rezultat ostvaren u prvih šest mjeseci još od pretkrizne 2008. godine, kada je premijer još bio Ivo Sanader, a zaduživanje je bilo lako dostupno (iako često po ne pretjerano povoljnim kamatama). Tada su nakon pola godine prihodi iznosili 61,64 milijarde kuna, dok su rashodi iznosili 58,97 milijardi kuna. Državi proračun na polugodištu je bilježio suficit od 1,67 milijardi kuna, dok je deficit na kraju godine iznosio 2,5 milijardi kuna. Ove godine planiran je ukupni deficit od 7,48 milijardi kuna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.