Ocjena točnosti

Bandić: Kada sam govorio o prosječnoj plaći za majke, govorio sam o brutu

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

„Uvijek sam govorio o bruto iznosu pomoći za majke odgajateljice“, ustvrdio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (N1) nakon što se ispostavilo da majke koje su se odlučile za tu potporu neće dobivati plaću u visini prosječno neto plaće u Hrvatskoj koja iznosi 5686 kuna, već će se ta cifra koristiti kao polazište za izračun neto plaće od – 3206 kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić u nijednom svom predizbornom nastupu nije dao naslutiti da priča o bruto iznosima i u javnosti je ostavio dojam da će sve majke troje djece čije je najmlađe dijete mlađe od 15 godina za svoju ulogu odgajateljice dobivati prosječnu plaću u Hrvatskoj. Da je govorio o brutu, morao bi obje cifre – i onu koju će ubuduće primati majke odgajateljice i onu prosječne plaće u Hrvatskoj izraziti u brutu.

Odluka stupila na snagu tri dana prije izbora

Ako na trenutak prihvatimo kao mogućnost da su ga krivo shvatili i mediji i majke – od kojih su, prema informacijama Indexa, njih 40 dale otkaz na dosadašnjim radnim mjestima kako bi prešle na Bandićevu plaću – dokaz da je potencijalni premijer govorio drukčije može se naći na službenim stranicama njegove koalicije.

„Bijela kuga je najveći hrvatski problem. Moramo imati pozitivni prirodni prirast. Badava nam svi projekti i planovi, ako nemamo djece. Grad Zagreb će stoga od 31. kolovoza priznati status odgajateljice svakoj majci koja rodi treće dijete i osigurati prosječnu plaću i radni staž do navršene 15. godine djeteta. Nakon izbora, tu mjeru ćemo primijeniti i na cijelu državu“, najavio je Bandić u obavijesti koja je na stranicama BM365 postavljena 22. kolovoza.

Bandić je uspio progurati svoj prijedlog kroz Gradsku skupštinu, s tim da je pristao na neke amandmane drugih stranaka pa je status „majke odgajateljice“ priznao i očevima te u uredbu stavio i preduvjete poput stalnog boravka u Zagrebu najmanje pet godina prije prijave te zahtjev da treće dijete mora biti predškolske dobi, a da nije upisano u vrtić.

Mjera je na snagu stupila 8. rujna. Dio koji se u službenoj Odluci o novčanoj pomoći za majku odgajateljicu odnosi na plaće ispisan je pitijski: u članku 4 stoji kako se „novčana pomoć isplaćuje mjesečno u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u RH prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći“.

Drugi dohodak

Sandra Švaljek je za Tportal ustvrdila da ni samim zastupnicima Gradske skupštine nije pojašnjeno što izglasavaju.

Krećući od sume prosječne neto plaće u svojstvu bruta, doprinosi se na uplaćuju po stopama kakve se primjenjuju pri obračunu redovitih plaća, već po načelu koje vrijedi za obračun „drugog dohotka“ te se zato „plaća“ smanjuje do 3.200 neto. Korisnici na takve uvjete pristaju potpisivanjem posebne izjave.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.