Ocjena točnosti

Hasanbegović: Neprofitni mediji financiraju se s 32 milijuna kuna AEM-a

foto HINA/ Dario Grzelj

„Odluka ministra kulture o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije nije utjecala na prestanak sufinanciranja programa neprofitnih medija sredstvima fonda Agencije za elektroničke medije, što ukupno trenutačno godišnje iznosi oko 32 milijuna kuna“, pojašnjenje je to koje je u HRT-ovu emisiju „Iza zavjese“ Tihomira Dujmovića poslalo Ministarstvo kulture.

Odluka ministra Zlatka Hasanbegovića o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije sa samog početka mandata prošle Vlade te izostanak sredstava za tu namjenu u ovogodišnjem državnom proračunu upravo ovih dana postiže svoj rezultat – s krajem rujna istekao je tekući program institucionalnih potpora za neprofitne medije koji su prošle godine prošli natječaj te potpisali jednogodišnji ugovor s tadašnjim Ministarstvom kulture. Izostanak novog natječaja i kraj institucionalne potpore koja je na godišnjoj razini iznosila ukupno oko tri milijuna kuna dobivenih iz sredstava Lutrije neminovno će dovesti do gubitka radnih mjesta i neizvjesne budućnosti novinara koji su radili u tim medijima, o čemu se u subotu očitovalo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Istina je da neprofitni mediji sufinanciranje mogu ostvariti i preko Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije, ali ministar je ostavio krivi dojam da im je na raspolaganju 32 milijuna kuna godišnje. Glavnina tih sredstava isplaćuje se komercijalnim televizijama i radijima na lokalnoj i regionalnoj razini, a za programe koji bi se trebali baviti sadržajem od javnog interesa.

Fond za pluralizam financira se iz obavezne HRT pretplate – tri posto pretplate slijeva se u fond kojem je namjera ojačati sadržaje od javnog značaja kod manjih nakladnika. Međutim, prema važećem pravilniku, tih se 32 milijuna dijeli u sljedećem omjeru: nakladnici televizije na lokalnoj i regionalnoj razini, odnosno nakladnici neprofitne televizije dobivaju 46,5 posto; nakladnici radija na lokalnoj i regionalnoj razini te neprofitnog radija dodatnih 46,5 posto; neprofitni pružatelji elektroničkih publikacija (internetski portali koji su bili glavni korisnici potpora Ministarstva kulture) 3 posto; neprofitni proizvođači audiovizualnog programa 3 posto te neprofitni proizvođači radijskog programa 1 posto.

Pri tom je važno napomenuti i kako se potpora Fonda za pluralizam dobiva za unaprijed detaljno definirane medijske projekte, a ne kao institucionalna potpora za rad koja uredništvu i novinarima ostavlja slobodu u tekućem izboru tema. Nije nevažno ni to da Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije ne može u ovom trenutku ništa sa sigurnošću planirati jer djeluje u neuobičajenim uvjetima – Vlada je, upravo na zahtjev ministra Hasanbegovića, zatražila kolektivno razrješenje Vijeća, nakon čega je ravnateljica Mirjana Rakić još u svibnju ponudila svoju ostavku, ali ta točka nije do raspuštanja došla na dnevni red Sabora.

K tome, MOST je kao jedan od uvjeta za sastavljanje vlade s HDZ-om postavio i smanjenje HRT pretplate, što bi se dugoročno moglo odraziti i na količinu sredstava u Fondu za pluralizam.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.