Ocjena točnosti

Obuljen Koržinek: Hajka na mene je krenula otkad me se spominje kao ministricu kulture

HRT

“Hajka na mene započela je u trenutku kada su u medijima krenule špekulacije o potencijalnim kandidatima za ministra kulture među kojima je spomenuto i moje ime”, priopćila je Nina Obuljen Koržinek, izgledna buduća ministrica kulture u vladi Andreja Plenkovića (HRT).

Obuljen Koržinek javnosti se obratila priopćenjem nakon press konferencije na kojoj su je grubo napali predstavnici udruga ratnih veterana i saborski zastupnik Željko Glasnović. “Zahtijevamo da se trenutačno smijeni Upravni odbor HAVC-a, a Ninu Obuljen nitko više da spomene u kontekstu bilo kakve dužnosti, a kamoli ministrice kulture, izjavila je Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba. Na pressici je rečeno da ih podržavaju ministri u ostavci Zlatko Hasanbegović i Tomo Medved (Televizija N1).

Na meti “kanalizacijskih medija”

Mogućnost da će Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture naslijediti kontroverznog Hasanbegovića prvi je najavio tjednik Globus u izdanju od 21. rujna. Već idući dan je Obuljen Koržinek postala meta napada orkestriranog od strane internetskih portala sklonih radikalnoj desnici, koje se u novinarskim krugovima često naziva “kanalizacijskim medijima”. Takav su epitet predmetni portali zaradili zbog sklonosti prizemnim difamacijama političkih neistomišljenika, pri čemu im ni izvrtanje ili ignoriranje činjenica nije strano.

S obzirom da se radi o medijima čije je tekstove uputno iščitavati sa zdravom dozom skepse, na ovom mjestu nećemo se baviti sadržajem njihovih napada na Obuljen Koržinek. Iz istog razloga nećemo linkati ni tekstove na koje se referiramo, iako je to na Faktografu dosad bila uobičajena praksa. Zadovoljit ćemo se tek time da pobrojimo desničarske medijske jurišnike kojima je stala na žulj otkad je postalo izgledno da će zamijeniti Hasanbegovića u Ministarstvu kulture.

U hajku o kojoj govori Obuljen Koržinek prvi se, odmah u večernjim satima 21. rujna, uključio portal Dnevno.hr. Idućeg dana napad je nastavljen posredstvom teksta kojeg je objavio Maxportal.hr. Tekstove s ciljem diskreditacije Obuljen Koržinek objavili su kasnije i portali Narod.hr (čiji je izdavač udruga “U ime obitelji” Željke Markić), Hop.hr, Hrsvijet.net, Kamenjar.com i Tjedno.hr, a u napade se uključila i Hrvatska udruga Benedikt koja je jedan od spornih tekstova prenijela na vlastitoj internetskoj stranici.

Nije po volji ni Hasanbegoviću

Upravo je Hasanbegović, koji bi već idućeg tjedna trebao ostati bez priželjkivane fotelje u Ministarstvu kulture, bio miljenik većine navedenih medija tijekom kratkog mandata vlade Tihomira Oreškovića. Kroz svoj mandat je Hasanbegović održavao dobre odnose s onima koji danas predvode napad na njegovu izglednu nasljednicu. Zoricu Gregurić, koja je držala glavnu riječ na press konferenciji povodom koje je Obuljen Koržinek odlučila javno reagirati, bila je dio delegacije koju je Hasanbegović u svibnju primio u Ministarstvu kulture (Hina/Index.hr).

Da se i sam žestoko protivi imenovanju Obuljen Koržinek za ministricu kulture, Hasanbegović je dao do znanja u SMS prepisci s novinarkom neprofitnog portala Forum.tm Sandrom Bartolović. Citiramo odlomak iz njenog teksta koji je na Forumu objavljen pod naslovom “Plenkovićev fildžan viška”:

“Osim što mrzi novinare, Hasanbegović iskreno i duboko prezire i sve iz novog stranačkog vodstva, koje će vam sve redom, nimalo biranim riječima, olajavati. Iako pred njima, što kleči i cvili, što ucjenjuje ne bi li ostao ministar. Upitan jednom zgodom hoće li biti predšasnik Nini Obuljen, samouvjereno sms-a: ‘To ne će biti, to jamčim, to ću ja odlučiti'”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.