Pod povećalom

Dok Ivan Pernar galami, birači odustaju od Živog zida

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

I dalje traje medeni mjesec Andreja Plenkovića i hrvatskog biračkog tijela. Predsjednik HDZ-a još uvijek je uvjerljivo najpopularniji hrvatski političar, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop (HRT). Plenkovića kao pozitivca doživljava 24 posto birača, što je rast od 2,1 postotna boda s obzirom na istraživanje provedeno početkom listopada.

Da je Plenković među rijetkim političarima koji trenutno mogu računati na naklonost birača, pokazuje i činjenica da je iza njega, na drugom mjestu ljestvice najpozitivnijih političara, opcija “nitko”. Da u Hrvatskoj nema pozitivnih političara, smatra točno 13,8 posto birača. Tek zatim su tu Kolinda Grabar Kitarović (11,7 posto) i Zoran Milanović (6,6 posto). Plenkovićeva novostečena popularnost vjerojatno najteže pada upravo predsjednici RH, s obzirom da je do prije mjesec dana upravo ona slovila za najpopularniju osobu na hrvatskoj političkoj sceni.

Birači MOST-a vraćaju se HDZ-u

Pokazalo se tako da je HDZ povukao dobar potez vodeći personaliziranu kampanju koja je u prvi plan istaknula upravo novo, “vjerodostojno” lice stranke. Kad bi se parlamentarni izbori sada ponovili, HDZ bi dodatno popravio svoj rezultat; za njih bi glasalo 31,5 posto birača. Rejting im je u mjesec dana skočio za 0,9 posto. U istom razdoblju popularnost SDP-a pala je za 1,7 posto: s okruglih 27 posto na 25,3 posto.

Zanimljivo je da rejting pada i Plenkovićevim partnerima u Vladi RH, MOST-u nezavisnih lista. Njih je u istraživanju provedenom početkom studenog podržalo 10,1 posto birača, što je za 0,7 posto manje od rejtinga kojeg su imali početkom listopada. Što navodi na zaključak da je Plenković uspio šarmirati i dio MOST-ovih birača, koji bi svoje povjerenje sada (opet) bili spremni povjeriti HDZ-u.

Pernar rastjerao birače Živog zida

A da je postizborni pad popularnosti sudbina protestnih političkih opcija, pokazuje i rejting Živog zida. U istraživanju CRO Demoskop provedenom početkom listopada Živi zid podržavalo je 5,4 posto birača, dok ih trenutno podržava 4,3 posto birača. Rejting im je u mjesec dana pao za 1,1 posto, usprkos činjenici da je Ivan Pernar, jedan od lidera Živog zida, u kratkom roku postao najaktivniji, najglasniji i medijski najeksponiraniji saborski zastupnik.

Logično je pretpostaviti da su upravo Pernarove eskapade odbile dio birača sklonih Živom zidu. U istom je razdoblju, naime, porastao i broj neodlučnih odnosno neopredijeljenih birača, i to s 10,3 na 11,7 posto. Izgledno je da se u većini radi o biračima koji su ranije pokazivali sklonost prema Živom zidu, ali i prema SDP-u, koji je zbog unutarstranačke predsjedničke kampanje zapostavio većinu ostalih stranačkih aktivnosti.

Manje stranke u porastu

Istovremeno se bilježi i rast podrške manjih parlamentarnih stranaka. Rejting HNS-a (3,1 posto) u mjesec dana je skočio za 0,3 postotna boda, HSS (2,2 posto) podržava 0,2 posto birača nego početkom listopada, jednako kao i IDS (1,6 posto), dok stranka Milana Bandića (2,1 posto) danas može računati na podršku 0,4 posto birača više nego prije mjesec dana.

Drastičan pad pak bilježi HDSSB Branimira Glavaša, kojem je evidentno naškodio raskol unutar stranke. Ovu regionalnu stranku koja je na izborima uspjela dobiti tek jednog zastupnika početkom listopada podržavalo je 1,8 posto birača, dok trenutno mogu računati na podršku tek 0,8 posto birača. S druge strane je vanparlamentarna stranka Pametno, učestalo hvaljena zbog predlaganja konkretnih političkih rješenja, koja ponovo bilježi porast popularnosti; rejting im je skočio s 1,4 na okruglih 2 posto, uz potencijal za daljnji rast, što bi moglo biti poprilično bitno u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.