Ocjena točnosti

Bernardić: Rejting SDP-a je u siječnju porastao za dva posto

HINA/ ml

“Mogu jedino izraziti optimizam. Rejting je u siječnju porastao za dva postotna boda u odnosu na prosinac. To samo pokazuje da smo povukli crtu i da su građani prepoznali jedan dobar smjer koji smo odlučili zauzeti krajem prošle i početkom ove godine”, tvrdi predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Televizija N1).

Kada tvrdi da je SDP-ov rejting u siječnju porastao, predsjednik SDP-a zapravo uspoređuje rezultate dva različita redovita mjesečna istraživanja odnosno, kako bi se to narodski reklo, “miješa kruške i jabuke”. Pa je citiranom izjavom Bernardić tako zapravo uspoređivao rezultate CRO Demoskopa Promocije plus i Crobarometra, istraživanja koje za Novu TV provodi agencija IPSOS. Kad ih se promatra odvojeno, nijedna od ove dvije ankete SDP-u ne ide u korist, što bi mogao biti razlog zbog kojeg se šef SDP-a odlučio upustiti u kreativno, ali netočno tumačenje anketnih rezultata.

Naime, u CRO Demoskopu objavljenom početkom prosinca, SDP-ov rejting iznosio je 22,3 postotna boda, uz negativan trend: mjesec dana ranije imali su 0,5 postotnih bodova veću potporu. Još osjetniji pad pokazuje CRO Demoskop za siječanj, kada je podršku SDP-u izrazilo 20,6 posto ispitanih birača.

Bernardić je, međutim, pronašao način da dodatno slabljenje stranke kojoj je na čelu prikaže kao uspjeh. Rezultate CRO Demoskopa za siječanj Bernardić je usporedio s rezultatima Crobarometra objavljenim krajem prosinca, u kojima je stajalo da SDP podržava 18,9 posto birača. U čemu je Bernardić pronašao argument za svoju tvrdnju da je SDP-ov “rejting u siječnju porastao za dva postotna boda u odnosu na prosinac”.

Uspoređujući dva različita anketna istraživanja, koja redovito pokazuju različitu razinu potpore HDZ-u i SDP-u (ali uz sličan trend kretanja rejtinga), Bernardić je izvukao evidentno netočan zaključak. Sud o rastu ili padu SDP-ovog rejtinga prema istraživanju IPSOS-a neće biti moguće donijeti prije nego Nova TV objavi rezultate ovog istraživanja za siječanj. A za očekivati je da će rezultati opet biti razočaravajući za Bernardića, s obzirom da je u Crobarometru za prosinac SDP zabilježio najlošiji rezultat još od studenog 2014. godine, uz višemjesečni trend pada popularnosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.