Ocjena točnosti

Grčić: Stopa PDV-a na ugostiteljstvo bit će druga najveća u Europi

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

„Ako dođe do povećanja stope za ugostiteljstvo, bit će to druga po visini te stope u Europskoj uniji“, kazao je Branko Grčić na konferenciji za novinare SDP-a na temu prijedloga porezne reforme. 

SDP je kritičan prema prijedlogu Zdravka Marića iz niza razloga. Tvrde kako će pozitivne efekte na plaćama osjetiti svega 2 posto stanovništva, kao i da će prijedlog neravnomjerno opteretiti samo jedan sektor – turizam, što će nužno dovesti do gubitka radnih mjesta u tom strateški važnom sektoru.

Činjenica je da većina zemalja EU primjenjuje snižene stope PDV-a i na hotelski smještaj i na restorane.

Velika većina zemalja, čak 25 članica, priznaje sniženu stopu PDV-a na hotelski smještaj, uključujući i Hrvatsku gdje će na zahtjev  MOST-a ostati snižena stopa od 13 posto. Snižene stope kreću se od 3 posto u Luksemburgu do 18 posto, koliko je u Mađarskoj. Najviša stopa plaća se u Danskoj, 25 posto, zato jer ta zemlja uopće nema odstupanja od standardne stope PDV-a.

Veća stopa samo u Mađarskoj

Kad je riječ o restoranima, odnosno ugostiteljstvu, 15 zemalja EU (osim Hrvatske) priznaje im sniženu stopu koja se kreće od 3 posto u Luksemburgu do 15 posto u Češkoj.

Ako se ugostiteljstvu u Hrvatskoj vrati stopa PDV-a od 25 posto, od Hrvatske će veću cijenu plaćati samo Mađari koji nemaju sniženu stopu PDV-a na restorane, a jedina su zemlja EU koja ima veću standardnu stopu PDV-a od Hrvatske –  od 27 posto.

Zemlje koje bi se mogle smatrati hrvatskim konkurenticama na području turizma imaju niže stope poreza od nas.

U Grčkoj hotelski smještaj ima sniženu stopu od 6 posto, dok se na restorane primjenjuje standardna stopa, ali je ona niža od Hrvatske – 24 posto.

U Italiji se s 10 posto oporezuje i jedno i drugo, a iste su stope i u Španjolskoj.

U Portugalu i na Cipru obje su kategorije snižene na šest posto.

Na Malti je 7 posto porez na hotelski smještaj, a restorani plaćaju standardnu stopu od 18 posto.

U susjednoj Sloveniji plaća se snižena stopa od 9,5 posto i na hotelski smještaj i za restorane.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.