Ocjena točnosti

Kujundžić: Zapadne zemlje u javno zdravstvo ulažu znatno više od Hrvatske

foto HINA / mm

„Mi Hrvati godišnje trošimo oko 750 eura po glavi stanovnika na zdravstvo, Slovenija 1500, a ostale zapadne zemlje od 3 prema 6 tisuća. Teško će biti s ovim novcem držati trend koji imamo”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, gostujući na N1 televiziji.

Prema podacima OECD-a, ministar je malo preuveličao iznos koji se za javno zdravstvo uplaćuje u susjednoj Sloveniji, osim ako on nije u međuvremenu narastao od iznosa od 1129 eura po glavi stanovnika godišnje, koliko je 2015. godine registrirao OECD. Međutim, istina je da razvijene zapadne zemlje za javno zdravstvo godišnje uplaćuju puno veće iznose nego što je to u Hrvatskoj.

U Austriji se izdvaja 3099, u Njemačkoj 3510, u Francuskoj 2839, u Irskoj 3012, u Nizozemskoj 3488, dok se u bogatom Luxembourgu izdvajanje penje na 5955 eura po glavi stanovnika. Na jugu Europe snažnije pogođenom krizom, izdvajanje je ipak nešto skromnije – u Italiji se izdvaja 1838, a u Španjolskoj 1464 eura po glavi stanovnika. Manje uplaćuju i zemlje bivše istočne Europe pa se tako u Slovačkoj izdvaja 811 eura godišnje.

Prema podacima OECD-a za stanje u Europskoj uniji 2014. (novi izvještaj Health at a Glance: Europe 2016. treba biti objavljen ovog mjeseca)  prosjek EU 28 kretao se na 2193 eura. Iza Hrvatske su po izdvajanju za zdravstvo Estonija. Latvija, Bugarska i Rumunjska.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.