Obećanja

Novi sustav domovinske sigurnosti

foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Među predizbornim obećanjima HDZ-a bilo je formiranje sustava domovinske sigurnosti.

Rad na izradi nacionalne strategije, odnosno sustava domovinske sigurnost povjeren je Damiru Krstičeviću, ministru obrane i potpredsjedniku Vlade zaduženom upravo za nacionalnu sigurnost.

Novi sustav zamijenio je nacionalnu strategiju koja je bila na snazi od 2002. godine.

„Paradigma sigurnosti se značajno promijenila, imamo nove ugroze, terorizam, kibernetički terorizam, elementarne nepogode, poplave, požare, izbjegličke krize, hibridno djelovanje, obavještajno, informacijsko djelovanje, a sve to traži jedan novi sustav da bismo se mogli nositi sa složenim sigurnosnim uvjetima“, kazao je ministar novinarima.

Ministar financija Zdravko Marić prilikom predstavljanja proračuna za 2017. najavio je da će troškovi uspostave sustava nacionalne i domovinske sigurnosti iznositi 348 milijuna kuna.

Strategija nacionalne sigurnosti RH donesena je u srpnju 2017., a Zakon o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.