Obećanja

Vlada će povećati rodiljne naknade, ali ništa od delimitiranja

HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

„Delimitirat ćemo rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta kako bi zaposleni roditelji imali punu plaću i drugih šest mjeseci“, obećao je HDZ na 57. strani svog predizbornog programa pod egidom „Vjerodostojno“, ali to je obećanje prekršio.

Naime, od kad je preuzeo vlast, HDZ je prestao govoriti o delimitiranju plaća za drugih šest mjeseci. Umjesto toga, najavljuje se znatno povećanje naknada tijekom drugog dijela rodiljnog dopusta.

Ministrica demografije Nada Murganić najavila je na sjednici Vlade kako njezino ministarstvo pokreće izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se povećati naknade rodiljama: za nezaposlene s 1660 na 2328 kuna za svih 12 mjeseci, a za zaposlene za drugih šest mjeseci s 2 660 na 4000 kuna počevši od 1. srpnja 2017. godine. Isti se iznosi spominju i u pismenom očitovanju Vlade na zastupničko pitanje koje potpisuje premijer Andrej Plenković

Za tu su svrhu, čini se, predviđena i sredstva u proračunu za 2017.  Na stavci „dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete“ predviđeno je 157,5 milijuna kuna više nego što je to bilo u proračunu za 2016. U projekciji proračuna za 2018. sredstva se s 1.303.500.000 za  2017. penju na 1.461.000.000, dakle za dodatnih 157,5 milijuna, što je razumljivo jer bi se u 2017.mjera koristila samo u drugoj polovici godine, nakon prethodne promjene zakonodavstva, a u 2018. bi se mjera trebala provoditi tijekom cijele godine. Povećana su sredstva i u projekciji za 2019. godinu.

Iako se radi o hvalevrijednom potezu koji bi stvarno mogao povoljno utjecati na demografsku sliku, činjenica je da se nisu pronašla sredstva za potpuno delimitiranje rodiljne naknade za drugih šest mjeseci, što je HDZ bez pokrića obećavao prije izbora.

* Od 1. travnja 2020. maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje povećan je na 5.654,20 kn mjesečno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.