Obećanja

Promjene u oporezivanju dohotka i smanjenje poreza na promet nekretnina

foto HINA / ml

Povećati neoporezivi dio dohotka na 3750 kuna, smanjiti najveću stopu poreza na dohodak na 36 posto i primjenjivati je na plaće veće od 20.000 kuna. Postojeći porez na dohodak od kamata te porez na promet nekretnina u potpunosti prepustiti lokalnim i regionalnim jedinicama. Smanjiti porez na promet nekretnina na 4 posto – obećanja su koje je HDZ stavio u svoj predizborni program, a koja je ispunio, uz neke manje varijacije.

Novom poreznom reformom o kojoj je Faktograf opširno pisao, neoporezivi dio dohotka povećan je čak i više nego je najavljivano – na 3800 kuna, dok se smanjena najveća stopa poreza na dohodak od 36 posto primjenjuje na dohodak iznad 17 500 kuna.

Ispunili su i najavu o smanjenju poreza na promet nekretnina s pet na četiri posto, iako su u predizbornim obećanjima propustili najaviti da ovo smanjenje stope poreza na promet nekretninama uključuje i ukidanje olakšice na kupnju prve nekretnine. Negativni efekti tog ukidanja trebali bi donekle biti sanirani subvencioniranjem kredita mlađima od 45 godina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.