Obećanja

Uvođenje jedinstvene dječje naknade umjesto poreznih olakšica

Flickr: brownpau

Uvođenje jedinstvene dječje naknade i isključivanje doplatka za djecu iz sustava poreza na dohodak – obećavao je HDZ u svom predizbornom programu, ali je od tog poteza odustao.

Umjesto isključivanja doplatka za djecu iz sustava poreza na dohodak, poreznom reformom  povećani su porezni odbitci za djecu. Za prvo dijete porezna olakšica porasla je na 1.750 kuna, za drugo na 2.500 kuna, za treće na 3.500 kuna, za četvrto na 4.750, za peto na 6.250…

Povećanje osobnog odbitka za djecu pohvalan je potez, problem je samo u tome što brojne obitelji s više djece ni do sada nisu imale dovoljno velike dohotke da bi u potpunosti iskoristile poreznu olakšicu. Nakon stupanja na snagu porezne reforme, plaća na osnovi oslobođenja za djecu porast će samo onima koji ionako imaju veće plaće, odnosno onima kojima za odluku hoće li ili ne imati više djece presudan faktor nije novac.

Odustajanje od posebne naknade za djecu kritizirao je i ekonomist Željko Lovrinčević koji je bio jedan od aktera koji su osmišljavali poreznu reformu. On se zalagao za austrijski model, odnosno sustav dječjih doplataka po kojima bi se po broju djece dobivale posebne naknade te bi tako korist imali i oni koji imaju manje plaće. Sudeći po predizbornom programu za takvo se rješenje još prije samo nekoliko mjeseci zalagao i HDZ, ali je iz nepoznatog razloga od tog odustao.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.