Ocjena točnosti

Bunjac: Autizam se u SAD-u priznaje kao nuspojava cjepiva

N1

“Neosporno je da cjepivo ima nuspojave i da u nekim državama postoje fondovi za obeštećenja, primjerice u Americi, ali u Hrvatskoj ne postoje. Kako to da se autizam u SAD-u priznaje kao nuspojava, a u RH se ne priznaje?”, izjavio je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u emisiji Pressing televizije N1.

Točno je da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji tzv. “sud za cjepiva” (Wikipedia), odnosno posebni odjel suda za odštetne zahtjeve usmjerene prema federalnoj državi. Radi se o tijelu koje je ustanovljeno u skladu sa zakonskom odredbom iz 1986. godine kojom je ustanovljen nacionalni program za naknade zbog ozljeda nastalih uslijed cijepljenja. Radi se o državnom organu kojem se građani mogu obratiti ako potražuju naknadu štete zbog neželjenih simptoma cjepiva.

No, pokušaji predstavljanja postojanja ovakve institucije, i pripadajućeg kompenzacijskog programa, kao dokaz da Sjedinjene Američke Države priznaju da autizam može nastati kao nuspojava cjepiva predstavljaju grubo izvrtanje činjenica. Američki “sud za cjepiva” odlučivao je o stotinama slučajeva u kojima su roditelji tražili naknadu tvrdeći da postoji veza između cjepiva i autizma, ali tužba je prihvaćena samo u slučaju devetogodišnje djevojčice Hannah Poling, čijoj obitelji je kompenzacija dodijeljena odlukom iz 2008. godine. No, ni u ovom slučaju ne radi se o dokazu korelacije između cjepiva i autizma, već je obitelji Poling odšteta dosuđena zbog tzv. mitohondrijskog poremećaja (Scientific American, The New England Journal of Medicine).

Histeriju oko cjepiva koje izaziva autizam izazvao je 1997. godine britanski kirurg Andrew Wakefield, člankom objavljenim u uglednom časopisu The Lancet. No, njegova studija odavno je pobijena, a Wakefield je u procesu ostao i bez svoje liječničke licence (PublicHealth). U međuvremenu su se razne studije bavile istraživanjem mogućnosti da određena cjepiva doista uzrokuju autizam, ali nije pronađen niti jedan znanstveni dokaz u korist ove kontroverzne i znanosti unatoč vrlo raširene tvrdnje. Takvu informaciju saborski zastupnik Bunjac može, između ostalog, dobiti i na internetskim stranicama američkog ministarstva zdravlja i Centra za kontrolu bolesti, upravo onih institucija koje, prema tvrdnjama zastupnika Živog zida, priznaju da autizam može biti nuspojava cjepljenja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.