Ocjena točnosti

Grabar-Kitarović: Barišića ne treba osuđivati prije odluke “stručnih povjerenstava”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Ne smijemo nikoga a priori osuditi prije nego što stručna povjerenstva daju svoja mišljenja. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja – odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje treba li ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić otići zbog plagiranja. Predsjednica je održala konferenciju za odabrane novinare povodom dvogodišnjice svog mandata.

Stav predsjednice da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivnja potpuno je ispravan. Problem je samo u tome što se ovdje ne radi o „a priori osudi“ i da je „stručno povjerenstvo“, a to je u ovom slučaju Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojeg je u tu svrhu formirao Hrvatski sabor, već dao svoje mišljenje i u njemu ustvrdio da je ministar Barišić plagirao američkog znanstvenika Stephena Schlesingera.

Dok se ne opozove Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, on je i dalje najmeritornije tijelo da o tome izriče mišljenja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.