Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Ispunila sam izborna obećanja, prije svega zajedništvo

Matthias Balk / dpa

“Izborna obećanja sam ispunila, prije svega koncept zajedništva. Dakle zajedništvo je počelo dominirati u javnom diskursu, za razliku od onih podjela”, izjavila je u razgovoru za Novu TV predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Na portalu Faktograf.hr prije nešto više od godinu dana, 15. veljače 2016., objavili smo veliku analizu predsjedničinih predizbornih obećanja. Tada smo utvrdili da veći dio svojih obećanja Grabar Kitarović nije ispunila. Štoviše, mnoga obećanja nije ni mogla ispuniti, s obzirom da su van sfere njenih ustavnih ovlasti. Takvu analizu ove godine, povodom druge godišnjice predsjedničinog mandata, nismo objavljivali, s obzirom da Grabar Kitarović nije povlačila nikakve dodatne poteze u svrhu ispunjenja svojih, u međuvremenu uglavnom već zaboravljenih, obećanja.

Posebno je zanimljivo bilo promatrati kako Grabar Kitarović doživljava “koncept zajedništva”, kojeg navodno promovira. Podsjećamo na slučaj iz veljače prošle godine, kada se predsjednici pismom obratio saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac (Vecernji.hr), upozorivši na sve češće slučajeve nesnošljivosti prema srpskoj manjini. Grabar Kitarović je Pupovcu odgovorila vlastitim pismom (Jutarnji.hr) u kojem ga je optužila za “očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju”.

Sličan diskurs Grabar Kitarović je demonstrirala u siječnju ove godine, kada je dala intervju austrijskom dnevnom listu Kleine Zeitung. Austrijskim novinarima predsjednica se tužila kako “stalno susreće ljude koji imaju nostalgiju prema Jugoslaviji”, a neistomišljenicima je, u duhu zajedništva, poručila: “Onaj tko misli da mu kod nas nije dovoljno dobro može otići” (Tportal.hr).

U promoviranju zajedništva predsjednica se nije iskazala ni kad je ranije ovog mjeseca trebalo osuditi napad suzavcem na zagrebački klub Super Super u kojem se održavao LGBT party. Predsjednica se u konačnici oglasila tek nakon što je prozvana od strane medija (Tportal.hr), a ni tada nije pokazala pretjerano razumijevanje za LGBT populaciju, već je samo nabrojala sve recentne incidente koje, kako tvrdi, osuđuje, ali uz apel “na suzdržavanje od komentara o motivima napada do završetka istrage kako se ne bi podizale tenzije u javnosti” (Tportal.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.