Ocjena točnosti

Marić: Zbog porezne tajne ne smijemo objaviti koliko Agrokor duguje za PDV

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Kao i sa svakim drugim poreznim obveznikom, postoji institut porezne tajne, koji ni mene ni bilo kojeg drugog poreznog obveznika ne isključuje”, tvrdi ministar financija Zdravko Marić, komentirajući stanje u Agrokoru (Televizija N1).

Debtwire, portal specijaliziran za procjenu korporativnih dugovanja, u veljači je objavio da Agrokor ima oko 800 milijuna eura duga prema državi na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost (PDV). Nije sasvim jasno u čemu je ova procjena utemeljena. Ministar financija Marić tvrdi da je Agrokorov porezni dug osjetno manji. No, time ujedno i priznaje da dug doista postoji.

Pritom je netočna tvrdnja da sve porezne obveznike štiti institut porezne tajne. Porezna uprava već sad na svojim stranicama objavljuje tzv. listu poreznih dužnika, odnosno Popis dospjelih i nenaplaćenih dugova. Na istoj stranici objašnjeno je i po kojim se kriterijima može javno objaviti iznos poreznog duga poslovnih i privatnih subjekata. Citiramo:

“Prema članku 8. stavku 7. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 147/08, 18/11, 78/12) obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena ako Ministarstvo financija – Porezna uprava bez pristanka poreznog obveznika objavi na svojim web-stranicama popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja, posebnog poreza na naftne derivate, posebnog poreza na duhanske prerađevine, posebnog poreza na pivo, posebnog poreza na kavu, posebnog poreza na bezalkoholna pića, poreza na promet nekretnina te po osnovi carina ako je ukupni iznos duga:

1. veći od iznosa 100.000,00 kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost
2. veći od iznosa 300.000,00 kuna za pravne osobe
3. veći od iznosa 15.000,00 kuna za sve ostale porezne obveznike (građane)”.

Izuzetak, također predviđen Općim poreznim zakonom, su porezni obveznici kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogramiranje naplate poreznog duga. Iz čega proizlazi da je Republika Hrvatska, unatoč tvrdnjama iz Vlade RH da su za poslovanje Agrokora odgovorni vlasnici i uprava kompanije, Ivici Todoriću već barem djelomično izašla u susret.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.