Pod povećalom

Gdje je nestala ljestvica najnegativnijih političara?

EPA/AIDAN CRAWLEY

Budući izborni rezultati Andreja Plenkovića i njegovog “vjerodostojnog” HDZ-a uvelike bi mogli ovisiti o raspletu krize u Agrokoru, sugerira redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus.

U istraživanju provedenom između 1. i 3. travnja na uzorku od 1300 birača, čak 71,6 posto ispitanika složilo se da je slučaj Agrokor trenutno najvažnija tema u državi. Takva razina suglasnosti o najvažnijem aktualnom događaju još nije zabilježena otkad se CRO Demoskop počeo redovito provoditi u siječnju 2004. godine. Pa je stoga jasno i da trenutne političke preferencije u Hrvatskoj prvenstveno ovise o odnosu glavnih aktera prema Ivici Todoriću i padu njegovog poslovnog imperija.

MOST-u se isplatila kaznena prijava

Baš zato nimalo ne čudi podatak da je na mjesečnoj razini najveću potporu zabilježio MOST nezavisnih lista, kojeg podržava 9,6 posto građana. Rast od 1,6 posto s obzirom na istraživanje iz ožujka vjerojatno je dobrim dijelom rezultat kaznene prijave koju je lider MOST-a Božo Petrov podigao protiv Todorića (HRT), nakon čega se policija počela baviti Agrokorovim poslovanjem (Hina).

Gotovo identičnu razinu potpore birača koju je dobio MOST je istovremeno izgubio HDZ. Plenkovićevu stranku u travnju podržava 31,3 posto građana, što je za 1,5 posto manje nego u ožujku. Ako birači nastave honorirati MOST-ove poteze usmjerene protiv Todorića – a Miro Bulj je već najavio da će tražiti i da se ispita odgovornost HNB-a i HANFA-e (HRT) – slučaj Agrokor bi mogao imati nezanemariv utjecaj i na rezultate predstojećih lokalnih izbora.

U cijeloj priči očekivano je profitirao i oporbeni SDP, čiji se rejting popeo na 22,8 posto, što je porast od 1,2 posto s obzirom na prošlomjesečno istraživanje. Njima se vjerojatno prelila potpora razočaranih birača Živog zida i HNS-a, koji u ovomjesečnom ispitivanju bilježe pad. Živi zid je i dalje četvrta stranka u državi, ali im je rejting pao sa 7,7 na 7,1 posto, dok HNS podržava 3,6 posto birača, što je 0,3 posto manje nego u ožujku.

Negativci nestali iz istraživanja

Porast popularnosti MOST-a vidljiv je i na ljestvici najpozitivnijih domaćih političara, na kojoj je u zadnjih mjesec dana najveći skok zabilježio Božo Petrov. Prvog čovjeka MOST-a najpozitivnijim političarem smatra 4,5 posto birača, što znači da mu je osobni rejting u mjesec dana skočio za 1,9 postotnih bodova. Petrov se trenutno nalazi na šestom mjestu ljestvice najpozitivnijih političara, a uskoro bi mogao preskočiti i lidera SDP-a Davora Bernardića, čiji rejting je ostao na 5,2 posto, kao i u ožujku.

Premijer Plenković i dalje je u očima birača uvjerljivo najpozitivniji političar u državi, iako je i njegov osobni rejting uzdrman krizom u Agrokoru. Premijera za najpozitivnijeg bira 21,8 posto birača, što je 0,6 posto manje nego u ožujku. Drugo mjesto i dalje drži “Nitko”, što znači da čak 14,6 posto birača misli da u Hrvatskoj nema pozitivnih političara. Prije mjesec dana takvih je bilo 13,4 posto. Tek treća je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je zadnjih mjesec dana uglavnom mudro šutjela, pa joj je rejting porastao s 9,8 na 10,7 posto. Rast popularnosti i dalje bilježi HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš, koju najpozitivnijom smatra 9,7 posto birača.

Zanimljivo je primijetiti da je iz ovomjesečnog CRO Demoskopa izostavljena ljestvica najnegativnijih političara. I to nakon što smo prije mjesec dana konstatirali da je najomraženija aktivna političarka u državi postala predsjednica Grabar Kitarović, što je nezabilježen eksces. Predsjednička fotelja, uglavnom lišena stvarnih odgovornosti, tradicionalno je bila garancija za popularnost. No, u prošlomjesečnom istraživanju samo su dva umirovljena političara – Zoran Milanović i Tomislav Karamarko – imali gori osobni rejting nego predsjednica.

Iz ovomjesečnog istraživanja doznali smo tek da građani rad predsjednice ocjenjuju okruglom trojkom. I Vlada RH i Hrvatski sabor dobili su lošije ocjene. Rad Vlade ocijenjen je s 2,54 (naspram 2,56 prije mjesec dana), a rad Sabora s 2,31 (naspram 2,25 prije mjesec dana).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.