Ocjena točnosti

Bošnjaković o Frljićevoj predstavi: Sloboda ima ograničenja

N1

“Nisam pobornik kazališnih predstava u kojima ima golotinje i poziva na mržnju. Sloboda ima ograničenja, ne ulazi baš sve u slobodu”, kaže HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković komentirajući predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića izvedenu na “Marulićevim danima” u splitskom HNK (Televizija N1).

Sloboda doista ima ograničenja, a ona su propisana Ustavom RH. U njegovom 16. članku tako stoji da se slobode i prava mogu ograničiti “samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje”. Ustav također propisuje da svako takvo ograničenje “mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju”.

No, jasno je da se citirane odredbe na predmetni slučaj ne mogu primijeniti. U Republici Hrvatskoj nema zakona koji bi zabranjivao Frljiću da u formi kazališne predstave propituje odnos suvremene Europe prema tzv. izbjegličkoj krizi. Uostalom, članak 38. Ustava RH jamči i “slobodu mišljenja i izražavanja misli”, što “obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja”.

Slične odredbe mogu se pronaći i u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. U njenom 11. članku tako je propisana sloboda izražavanja i informiranja, dok je u 13. članku eksplicitno propisana sloboda umjetnosti i znanosti. U 21. članku Povelje zabranjuje se diskriminacija po bilo kojoj osnovi, što obuhvaća i govor mržnje.

U hrvatskim zakonima, međutim, ne postoji jasna definicija govora mržnje. Kao referentna točka najčešće se stoga uzimaju Preporuke Ministarskog odbora Vijeća Europe o govoru mržnje iz 1997. godine. Govor mržnje u ovim se Preporukama definira kao govor svake vrste kojim se “širi, potiče, promovira ili opravdava rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje bazirani na netoleranciji, uključujući: netoleranciju izraženo kroz agresivni nacionalizam i etnocentrizam, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog porijekla”.

Iz gornjeg citata vrlo je jasno da se Frljićeva predstava ne može kategorizirati kao govor mržnje. Za razliku od psovki i uvreda koje su prema redatelju, glumcima i publici pred splitskim kazalištem u ponedjeljak navečer usmjerili okupljeni prosvjednici (Index.hr). Ocjenjivana Bošnjakovićeva tvrdnja utoliko je najvećim dijelom netočna; da, sloboda se po potrebi u određenim ekscesnim situacijama može ograničiti. Ali ovo nije jedna od takvih situacija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.