Ocjena točnosti

Škorić: SDP je glasao protiv osamostaljenja Hrvatske

Hdz.hr

“U vašem izlaganju u nekoliko ste navrata spomenuli da vi trebate spašavati Hrvatsku i moralizirali ste nam o tome tko je uništio Hrvatsku. Ja bih kazao da je vaša stranka glasala protiv osamostaljenje Hrvatske”, replicirao je predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću HDZ-ov zastupnik u Saboru Petar Škorić (Televizija N1).

Teza da je SDP glasao protiv hrvatske samostalnosti povremeno se povlači kroz hrvatski politički prostor, iako ju je prije dvije godine uspješno demistificirao Boris Pavelić, novinar i kolumnist Novog lista. On je, potaknut tvrdnjama tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, u novinskim arhivama potražio činjenice o zbivanjima 25. lipnja 1991. godine.

Na dnevni red Sabora je HDZ predvođen Franjom Tuđmanom tada stavio četiri dokumenta: Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, Deklaraciju o proglašenju suverenosti i samostalnosti RH, Povelju o pravim Srba i drugih nacionalnosti u RH, te Ustavni zakon o izmjeni i dopuni Ustavnog zakona za provedbu Ustava RH. Za tri od četiri navedena dokumenta SDP-ovi su zastupnici digli ruke, dok jedan nisu podržali jer je HDZ odbio njihove amandmane.

SDP je, naime, predložio vlastitu varijantu Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH, koja se od HDZ-ove razlikovala utoliko što je načelno omogućavala udruživanje s državama bivše Jugoslavije koje to žele. SDP je u svojoj odluci postavljao uvjet da JNA u Hrvatskoj ne može djelovati bez odobrenja Sabora i predsjednika Republike, a Narodna banka Jugoslavije bez pristanka Narodne banke Hrvatske. Čak ni tadašnji HDZ nije zbog ovog alternativnog prijedloga optuživao SDP za nelojalnost; Vladimir Šeks obrazložio je da prijedlog SDP-a odbacuju zbog čiste procedure, tvrdnjom da se “u ustavnu odluku ne mogu unositi odnosi koji se trebaju riješiti deklaracijom”.

Nadalje, Pavelić je u svom istraživanju utvrdio i da nije točna ni tvrdnja prema kojoj su SDP-ovi zastupnici prilikom izglasavanja samostalnosti napustili sabornicu. Iz Sabora je izašlo više zastupnika srpske nacionalnosti, među kojima je bilo članova SDP-a, ali i drugih stranaka koje su tada bile zastupljene u hrvatskom parlamentu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.