Pod povećalom

Nobilo: Plenković nije prekršio zakon, ali je priznao agresiju na BiH

HINA/ Damir SENČAR

Stranka Slobodna Hrvatska kazneno je prijavila premijera Andreja Plenkovića, zastupnika Željka Sabu, ministra branitelja Tomu Medveda, Zdravku Bušić, tajnicu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zbog, kako navode, osnovane sumnje u počinjenje djela opisanog u čl. 339. st. 1 i st. 2 “Podmićivanje zastupnika”.

Osnovanost sumnje proizlazi iz navoda i preslike dokumenta objavljenog na Facebook profilu saborskog zastupnika Željka Glasnovića u kojem se navodi da su gore imenovani Andrej Plenković, Tomo Medved, Zdravka Bušić potpisom na navedenom dokumentu potvrdili prethodni dogovor sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem, navodi se u njihovoj prijavi.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji je branio bivšeg gradonačelnika Vukovara, Željka Sabu od optužbi po identičnom članku zakona za kojeg se tereti premijera Andreja Plenkovića, komentirao je za Faktograf prijavu Slobodne Hrvatske.

Kazna do osam godina zatvora

U članku 339. Kaznenog zakona navodi se, između ostalog, da će se kaznom zatvora od jedne do osam godina kazniti onaj tko, kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave zahtijeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita, kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način.

Nadalje stoji da će se kaznom iz stavka 1. kazniti i onaj tko zastupniku u Saboru ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način.

Nobilo smatra da se u slučaju ovog neobičnog potpisanog zahtjeva Željka Glasnovića (Facebook), čak i usprkos činjenici da bi jedan od isplaćenih bio sam Glasnović, ne može raditi o kaznenom djelu mita.

“Nije to kazneno djelo mita. Mito je nelegalna isplata, a g. Plenković, ako želi ovo ostvariti, mora u zakonsku proceduru uputiti zakone, koji će regulirati isplatu pripadnicima HVO-a. To zatim mora proći Vladu i Sabor, odnosno procedure i to se, na kraju krajeva, mora izglasati u Saboru. Tada će ovaj dogovor imati status zakona i legalnih isplata”, kazao je.

Mito “u metafizičkom i suštinskom smislu”

Ovo bi spadalo u političku korupciju, ali ne pod kazneno djelo podmićivanja, smatra on, jer ovo nije mito.

“Slično je, ali nije to to – u metafizičkom i suštinskom smislu jest, ali g. Plenković koristiti legalni put, odnosno političku poziciju, kroz proceduru. Svi faktori koji su ovdje navedeni i predviđeni moraju glasati. Ako se to izglasa u Saboru, onda je legalno, ali pitanje je koliko je moralno ili politički pametno”, navodi on, te svraća pozornost na drugi aspekt ovog dogovora.

Izjednačavanje branitelja i HVO-a

“Ne priznajemo li mi ovime da je umiješana u međunarodni ratni sukob i da je Hrvatska time izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu? Naime, ako se pripadnici HVO-a izjednačavaju s braniteljima, Hrvatska time priznaje da su oni ratovali u BiH u ime i za račun Republike Hrvatske, što se tvrdi u procesima haškog tribunala protiv ‘bosanskohercegovačke šestorke’. Ukratko, ako izjednačimo borce HV-a i HVO-a, priznajemo da je Hrvatska agresor na Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje on.

Željko Glasnović, Andrej Plenković, Tomo Medved

Haški je sud, podsjetimo, šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na ukupno 111 godina zatvora. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana. Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja. Pravomoćna presuda žalbenoga vijeća kojim predsjeda sudac Carmel Agius očekuje se krajem godine (Dnevnik.hr).

Ministarstva zasad bez komentara

Komentar na neobični dokument potpisan od strane Glasnovića i predstavnika izvršne vlasti, ali i na kaznenu prijavu, nastojimo dobiti još od dana, odnosno nadnevka istaknutog na listi želja zastupnika iz dijaspore. No, ni Ministarstvo branitelja, ni vanjskih i europskih poslova, ni ured državne tajnice Bušić, niti sve službe Vlade na koje smo poslali upit, još uvijek ne odgovaraju na postavljena pitanja. A pitali smo ih, između ostalih, koliko bi Glasnovićeva lista želja trebala koštati, s obzirom na procjene u kojima se spominje i cifra od 1,5 milijardi kuna godišnje (Jutarnji list). I to samo za mirovine veterana HVO-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.