Pod povećalom

Plenkovićev HDZ povećava broj branitelja i daje im dodatnih pola milijarde kuna godišnje

HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Vlada Andreja Plenkovića odlučila je da će dodatno povećati broj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te im podebljati materijalna prava. Sukus je to novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je danas otišao u javno savjetovanje.

Pitanje koliko će to sve skupa koštati, ostalo je neodgovoreno i u samom zakonu, i na press konferenciji na kojoj je resorni ministar Tomo Medved predstavio novi zakonski tekst (Nova TV). No, može se pretpostaviti da će se raditi o iznosu od barem pola milijarde kuna godišnje. Naime, u obrazloženju zakonskog prijedloga stoji da je za 2017. godinu u proračunu osigurano 174.667.000,00 kuna. A pritom se radi o iznosu koji će se početi trošiti tek krajem tekuće godine.

Zakon je, naime, tek pušten u proceduru javnog savjetovanja, koja će trajati do 7. srpnja. Čime se ujedno krši i odredba članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama, kojim je propisano da javna savjetovanja o novim zakonskim tekstovima moraju trajati barem 30 dana. Nakon završenog javnog savjetovanja, Vlada RH zakon mora uputiti u Sabor. Čak i ako se o zakonu bude glasalo po hitnom postupku, male su šanse da glasanje na već i sada prenatrpani dnevni red može doći prije ljetne stanke Sabora, koja počinje 15. srpnja.

Izglednije je da će zakon biti izglasan tek u ruju, te stupiti na snagu u zadnjem kvartalu ove godine. Predmetnih 174,6 milijuna kuna dakle predstavlja tek oko trećine iznosa koji će se svake naredne godine dodatno izdvajati za financiranje prava braniteljske populacije od strane poreznih obveznika. Povrh iznosa koji se troši već sada, naravno.

Koliko može rasti broj branitelja?

Nekadašnji sudionici Domovinskog rata mogu se tako veseliti nizu novih privilegija. Plenkovićeva je vlada, naime, zaključila kako je brojka od ukupno 505.694 branitelja, koliko ih je u Registru branitelja bilo evidentirano 30. svibnja ove godine, i dalje premala. “Dosadašnje definiranje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno uvjeta pripadnosti određenoj postrojbi i vremenu provedenom u njoj pokazalo se neadekvatno, jer mnogi koji su zaista sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno dali svoj doprinos u Domovinskom ratu nisu mogli ostvariti status te su tako ostali izvan sustava”, stoji u obrazloženju zakonskog prijedloga kojim je predviđeno da se ponovo otvori mogućnost upisivanja braniteljskog statusa.

Dodatna će prava, prema novom zakonu, dobiti i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su ratovali u susjednoj Bosni i Hercegovini. Kao i članovi njihovih obitelji, naravno. Prava koja će hrvatski ratni veterani po novom zakonu ostvarivati podijeljena su u šest kategorija: mirovine, obrazovanje, zapošljavanje i prava vezana uz radni odnos, zdravstvena zaštita i vezana prava, stambeno zbrinjavanje, te materijalna i druga prava.

Mirovine rastu, a istovremeno mogu dobivati i plaću

Braniteljima će se tako povećavati mirovine, a smanjit će im se i dobna granica za odlazak u mirovinu. Omogućit će im se da istovremeno budu zaposleni i primaju mirovinske naknade. Priznavat će im se poseban “ratni” staž, a iznosi mirovina rast će ovisno o broju dana provedenih u borbenom sektoru. Što se tiče obrazovanja, resorno ministarstvo zaduženo za problematiku ratnih veterana će njihovim obiteljima opet dijeliti besplatne udžbenike, a dodatno će se širiti i krug osoba koje će ostvarivati pravo na stipendiju za vrijeme školovanja. Također, djeci nezaposlenih branitelja bit će omogućen besplatni školski topli obrok.

Novi će zakon dodatno favorizirati braniteljsku populaciju i na tržištu rada, pa će tako poslodavci za zapošljavanje ratnih veterana biti nagrađeni poreznim olakšicama. Među onima koje će moći na taj način zaposliti su i branitelji u starosnoj ili invalidskoj mirovini, koji će moći istovremeno privati i mirovinu, i plaću. Novim zakonom predviđeno je i da se kvalitetnije urede odredbe o prednostima pri zapošljavanju koje ostvaruju branitelji u javnom sektoru, a ovo će se pravo provoditi strožim inspekcijskim nadzorom i prekršajnim kaznama.

Povlašteni status branitelji će imati i u zdravstvenom sustavu, gdje će se povećati broj ljudi kojima će država plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Braniteljima će biti osigurano i pravo na redoviti sistematski pregled, kao i pravo na palijativnu skrb, a omogućit će im se i isplata doplatka za njegu i pomoć druge osobe čak i tijekom razdoblja provedenog u bolnici ili drugom tipu ustanove.

Ukida se registar branitelja, država plaća odvjetnike optuženicima za ratne zločine

Novi zakon donosi i nova prava iz područja stambenog zbrinjavanja: korisnicima stanova će se omogućiti otkup, braniteljima će se dodatno subvencionirati krediti, ukinut će se ograničenja za javni najam, novac koji će branitelji od države dobivati za stambeno zbrinjavanje bit će izuzet od ovrha, resorno ministarstvo sudjelovat će u gradnji novih braniteljskih stanova, ratnim veteranima država će na korištenje davati svoje neiskorištene nekretnine…

Što se tiče materijalnih prava, najveća je novost da se vraća institut mjesečne novčane naknade za nezaposlene branitelje. Također, branitelji će i dalje dobivati dioničke udjele u državnim firmama, a novim zakonom predviđeno je transparentnije utvrđivanja vrijednosti predmetnih dionica, kako branitelji slučajno ne bi ostali zakinuti. Proširit će se pravo na besplatnu pravnu pomoć koju branitelji već primaju, a omogućit će im se i pravo da im se iz državnog proračuna plaćaju troškovi odvjetnika u slučaju progona zbog “kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom”. Drugim riječima, svaki sudionik rata protiv kojeg bi eventualno bio pokrenut postupak zbog ratnih zločina imao bi pravo angažirati najskuplje odvjetnike na tržištu, a sve troškove bi snosili porezni obveznici.

Preciznije će se urediti i pravo branitelja i njihovih obitelji da im država snosi troškove pogreba i održavanja grobnih mjesta. I za kraj, ostaje još samo ukidanje registra branitelja koji, prema ovom zakonskom prijedlogu, više neće biti javno dostupan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.