Ocjena točnosti

Prgomet: Nisam promijenio mišljenje o Trgu maršala Tita

Damir Grzelj

Nema se tu što dodati, stav Gradskog odbora je vrlo jasan”, komentirao je Drago Prgomet, nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik informaciju da se HDZ zalaže za promjenu imena Trga maršala Tita. Na primjedbu novinara da se on za promjenu imena nije zalagao tijekom izborne kampanje, odgovorio je: “Kako nisam? Niste me dobro slušali.” (Nova TV).

Činjenica je da je nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba varirao u odnosu na to pitanje, ali i da ga nije naročito naglašavao u svojoj kampanji.

Prgomet je gostujući 18. ožujka u programu Hrvatskog radija na novinarsko pitanje zalaže li se za promjenu imena trga odgovorio kako treba pričekati odluke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću te da će HDZ primijeniti odluke koje će donijeti to Povjerenstvo koje se treba odrediti prema simbolima totalitarnih sistema.

Zbog takvog njegovog stava napali su ga u desničarskim medijima kao nevjerodostojnog političara koji je iznevjerio politiku HDZ-a.

Nakon toga, u intervju koji je dan portalu Dalje.com 8. travnja, dakle u vrijeme kampanje, Prgomet je promijenio mišljenje.

„Gradski odbor je donio odluku o pokretanju preimenovanja Trga maršala Tita, dakle, svi članovi Odbora slijede tu politiku“, ustvrdio je tada, ne spominjući više nužnost čekanja odluka Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Isti stav iznio je i u intervjuu tportalu.

Na sučeljavanju na Novoj 2. svibnja vrlo je nejasno odgovorio, ali je naglasio da to nije lokalna nego nacionalna tema te da ga smeta što neki kandidati privatiziraju tu temu, aludirajući na Brunu Esih.

Pokušaj Gradskog odbora HDZ-a

Gradski odbor HDZ-a predvođen Andrijom Mikulićem je, podsjetimo, 16. studenog 2016.pokušao preko skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova promijeniti naziv trga.

Zahtjev Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ za promjenom imena Trga maršala Tita u Kazališni trg nije uspio dobiti većinu. Za taj su prijedlog glasali HDZ-ov predsjednik odbora Ivan Ćelić i HSLS-ov Alen Ostojić, protiv su bili SDP-ov Željko Kvesić i HSU-ova Vesna Sudar, a zastupnica s Bandićeve liste Sunčana Rupnik Blažeković bila je suzdržana. Nakon što zahtjev nije prošao, Mikulić se novinarima požalio da gradonačelnik Milan Bandić nije održao riječ koju mu je dao vezano za promjenu imena trga.

Pitanje imena Trga maršala Tita ponovo se aktualiziralo zato što lista Brune Esih kao uvjet za stvaranje koalicije s vodećom listom Milana Bandića i HDZ-om zahtjeva promjenu imena trga. Lista Esih-Hasanbegović pitanje imena tog trga vodila je kao centralno pitanje svoje predizborne kampanje.

Uvjet za koaliciju

Premijeru Andreju Plenkoviću i drugim vodećim HDZ-ovcima, iako na tom pitanju nisu inzistirali tijekom kampanje, stalo je da se pokaže kako je tu inicijativu pokrenuo upravo HDZ, a ne njihovi „otpadnici“ Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Premijerov savjetnik i član Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica izjavio je prije dva dana da je HDZ prvi predložio preimenovanje tog trga još 1990-ih te navodi da će glasati za promjenu imena bez obzira na to uputi li taj prijedlog  gradonačelnik ili lista Brune Esih (Novi list).

Gradonačelnik Bandić želio bi da tu odluku donesu građani referendumom na jesen, ali u tom slučaju, bez zastupnika s liste Brune Esih, neće imati dovoljno ruku za koaliciju u gradskoj skupštini. Referendumu se protivi i HDZ, o čemu je – sada kao izabrani zastupnik Gradske skupštine – progovorio i Drago Prgomet, smatrajući  da je ta odluka na Gradskoj skupštini, a da bi referendum bio nepotrebni trošak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.