Razotkriveno

Ne, Drago Prgomet (rođen 1965.) nije rekao da mu je otac ubijen na Bleiburgu

Foto: foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Netočan citat i fotografija koja prikazuje HDZ-ova predsjednika zagrebačke Skupštine Dragu Prgometa i Petra Štefanića, bivšeg voditelja emisije Pressing na N1 televiziji, od jučer se ponovno dijeli na društvenim mrežama.

Jedna od takvih objava koja je podijeljena nekoliko stotina puta arhivirana je ovdje, a fotografiju možete vidjeti niže.

Sporna fotografija zapravo je screenshot teksta objavljenog na Maxportalu u svibnju 2017. godine, pod naslovom ““Otac mi je ubijen na Bleiburgu 1945.” kaže Prgomet, koji je rođen je 1965. godine” (arhiviran ovdje).

Tekst se referirao na Prgometovo gostovanje u emisiji Pressing u svibnju 2017. Prgomet, tada kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, u toj emisiji nije izrekao citat koji mu se fotografijom pripisuje. Prilikom transkribiranja intervjua za portal N1 televizije došlo je “do nejasnog prenošenja njegovih riječi”.

Prgometu se zbog te pogreške na Facebooku ispričao i voditelj emisije, mediji su izvještavali kako se Prgometu u usta stavlja izjava koju nije izrekao, a sam Prgomet organizirao je i konferenciju za medije na kojoj je ponovio što je točno rekao u emisiji.

Njegov puni odgovor na pitanje voditelja zašto se te godine nije pojavio na komemoraciji u Bleiburgu, glasio je ovako:

”Ne volim o tome govoriti. Dakle, moj otac je bio žrtva Križnog puta, prošao je Križni put. Njegov brat je ubijen na Križnom putu, nestao. Ja bih zadnja bio valjda politička i moralna nula, da žrtvu vlastitog roditelja, vlastite obitelji i hrvatskog naroda koristim u političke svrhe. Pogotovo sad pred lokalne izbore”.

Podatak da je Drago Prgomet rođen 1965. godine je točan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.