Pod povećalom

Plenković “kupio” birače: Što god da se dogodi, HDZ-ov rejting raste

HINA/ Denis CERIĆ /dc

Trgovačka koalicija s HNS-om koja je omogućila preslagivanje saborske većine nimalo nije naškodila Andreju Plenkoviću. Jasno to pokazuju rezultati srpanjskog CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja Promocije Plus provedenog između 3. i 5. srpnja.

Unatoč koaliciji s HNS-om, rejting HDZ-a u zadnjih mjesec dana porastao je za 0,3 postotna boda: s 34 posto u lipnju na 34,3 posto u srpnju. U istom razdoblju SDP opet bilježi pad, za jedan postotni bod. U lipnju je stranku Davora Bernardića podržavalo 24,8 posto birača, a sada imaju rejting od 23,8 posto.

U zadnjih mjesec dana porasla je i razina potpore Vladi RH, i to za čak 7,3 postotna boda. U lipnju je Plenkovićevu vladu podržavalo 35,1 posto birača, dok im u srpnju podršku izražava 42,4 posto birača. Povećava se i broj birača koji smatraju da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Takvih je danas 23,1 posto, u odnosu na 18,1 posto iz lipnja.

Rastao je i premijerov osobni rejting; u mjesec dana se broj birača koji Plenkovića smatraju najpozitivnijim domaćim političarom povećao za 2,5 postotna boda: s 16,3 na 18,8 posto. Plenković je istovremeno i na vrhu liste najnegativnijih političara, ali se broj birača koji premijera ocjenjuju političkim negativcem smanjuje. U lipnju je takvih bilo 22,2 posto, a u srpnju ih ima 19,6 posto.

HDZ-ov rejting nedodirljiv

Ispada tako da HDZ-ove recentne afere birače ne opterećuju pretjerano. Ne samo da im nisu zamjerili koaliciju s HNS-om, koji je donedavno figurirao kao HDZ-ov svjetonazorski antipod, već se na HDZ-ov rejting nije odrazilo ni donošenje kontroverznog i medijski vrlo eksponiranog Zakona o koncesijama. Zakon za kojeg kritičari tvrde da otvara mogućnost rasprodaje prirodnih dobara građani uopće nisu registrirali kao pretjerano bitnu temu.

Kao najvažniji događaj mjeseca građani i dalje vide krizu u Agrokoru, a top pet bili su još arbitražna odluka o granici Hrvatske i Slovenije, ulazak HNS-a u vladajuću koaliciju, promjena imena Trga maršala Tita i potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta. Jedini preostali događaj kojeg je više od tri posto građana ocijenilo najvažnijim u zadnjih mjesec dana bilo je suđenje Zdravku Mamiću u Osijeku. Iako su Vlada RH i/ili HDZ na neki način involvirani u sva prošlomjesečna zbivanja koje građani percipiraju bitnima, to im ni na koji način nije narušilo reputaciju među biračima.

HNS polako nestaje

A dok HDZ-ov rejting raste, potpora pada (ili stagnira) svima koji mu oponiraju. Najveći gubitnik, usprkos solidnom rezultatu ostvarenom na recentnim lokalnim izborima, trenutno je MOST nezavisnih lista. Prije samo dva mjeseca MOST je podržavalo 10,2 posto građana, dok danas imaju potporu tek 6,4 posto birača. Rejting im je u odnosu na lipanj, kada ih je podržavalo 7,2 posto birača, pao za 0,8 postotnih bodova. Živi zid zadržao se na prošlomjesečnih 6,1 posto potpore, a peta stranka po popularnosti je HNS za kojeg bi trenutno glasalo 2,5 posto punoljetnih građana. Ulazak u koaliciju s HDZ-om očekivano se negativno odrazio na HNS-ov rejting; potpora im se smanjila za osjetnih (barem za njihove pojmove) 0,5 postotnih bodova.

Za očekivati je da će ljestvica preferencija politički stranaka već u kolovozu zabilježiti znatnije promjene. Tada će se po prvi put vidjeti rejting novoosnovane stranke GLAS kroz koju će u narednom razdoblju djelovati bivši HNS-ovci predvođeni Ankom Mrak Taritaš. Izgledno je da će nova stranka predvođena popularnom lidericom (Mrak Taritaš birači doživljavaju trećom najpozitivnijom političarkom u državi, iza Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović, op.a.) dodatno okrhnuti rejting HNS-a, a dio birača mogli bi preoteti i SDP-u. Zanimljivo će biti promatrati i kako će pojava GLAS-a utjecati na broj neodlučnih birača, kojih trenutno ima 10,8 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.