Pod povećalom

Koliki je (ne)uspjeh Mosta?

MOST
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

S lokalnim izborima nikada se ne za je li čaša polupuna ili poluprazna za stranke na nacionalnoj sceni. Svak će se po inerciji proglasiti pobjednikom, pa makar to ne znao argumentirati niti jednim primjerom (N1).

Zbog današnjeg specifičnog položaja u nacionalnoj, ali i lokalnoj politici, na čiju scenu stupaju prije točno četiri godine pod imenom Most, analiziramo upravo uspjehe te opcije, kojoj su hrvatski birači na zalasku dugog razdoblja obilježenog smjenama dviju partija na vlasti, najviše povjerovali da su tzv. treća opcija.

Za to će nam poslužiti rezultati prošlih parlamentarnih i lokalnih izbora, nabrajanje uspjeha od strane Mostova kandidata za župana Nikole Grmoje na Facebooku i na konferenciji za medije u ponedjeljak (N1) te ciljevi koji su se mogli iščitati iz tekstova s njihovih web stranica.

1. Župani

“U županijama u kojima bi se dosad HDZ župani prošetali u prvom krugu, Miro Bulj i ja idemo u drugi krug… Osim toga Pane (Tomislav Panenić, op.a.) ide u drugi krug protiv HDZ-ovog i Pupovčevog Bože Galića i ima šanse”, kao uspjeh ističe Grmoja. Radi se o Splitsko-dalmatinskoj (Bulj), Vukovarsko-srijemskoj (Panenić) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Grmoja).

On također ističe da Most više “nije nekakva dalmatinska opcija jer smo i u Slavoniji jednako jaki”.

U sve tri županije koje spominje Grmoja, HDZ-ovi kandidati su prošli ipak puno bolje. Blaženko Boban ima 42,21 nasuprot Buljevih 22,51 posto, Nikola Dobroslavić 47,78 nasuprot Grmojinih 27,04, a Božo Galić, premda je izgubio načelničko mjesto u Ivankovu od nezavisnog Marka Miličevića u prvom krugu, ostaje favorit u utrci za župana zahvaljujući osvojenih 47,30 posto glasova, dok je za drugoplasiranog Panenića glasalo 25,26% birača.

Iz ove je Grmojine računice izostavljen neuspjeh trećeplasirane plasirane Ružica Vukovac. U Brodsko-posavskoj, s osvojenih 15,74 posto glasova, tek je treća, usprkos potpori popularnog pravaša Mirka Duspare, potvrđenog za gradonačelnika Slavonskog Broda u prvom krugu. HDZ-ov Danijel Marušić postaje brodsko-posavskim županom u prvom krugu (53,46 %).

Grmoja također ne spominje da je bivši pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić bio kandidat za osječkog župana, u što se Most uzdao na svojim stranicama, no, završio je na četvrtom mjestu (5,93%), iako pobjednik nije odlučen u prvom krugu.

Krunoslav Karalić , Most

Kada je riječ o istoku zemlje, i Tomislav Žagar gubi od kandidata HDZ-a, Igora Androvića, završivši na zadnjem, trećem mjestu s 13,68 posto, slično kao Gordana Brcković u Zagrebačkoj (12,02%) te popularni sindikalist Predrag Sekulić u Sisačko-moslavačkoj (12,02 %), čiju kandidaturu također posebno ističu na sajtu Mosta. Trećeplasirana je i Ines Strenja Linić u Primorsko-goranskoj sa 8,19 %, Marko Pupić-Bakrač s 12,64 u Zadarskoj, Ivica Ledenko u Šibensko-kninskoj (12,17%).

Među teže poraze upisano je i zadnje mjesto Marinka Marinovića u Karlovačkoj županiji (6,69 %), dok je najteži, bez konkurencije, preživio kandidat za gradonačelnika Marko Sladoljev – ne samo da je višekratno promoviran na njihovom portalu, već je imao i najmanji postotak (1,88%) i završio na zadnjem, osmom mjestu, a Most ondje nije dobacio ni do Gradske skupštine.

Baš zato, u Zagrebu, kao i u Puli, Umagu, Pazinu, pada sljedeća Grmojina tvrdnja: “Nema grada, općine i županije gdje nismo ušli u vijeće ili skupštinu, čak i u Istarskoj županiji”. Nadalje, u Varaždinu, odakle dolazi Robert Podolnjak, Most je u potpunosti politički irelevantan – tek u županijskoj skupštini osvaja 7 posto.

2. Županijske skupštine

U “matičnoj”, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Most sigurno stoji bolje (25,1 %), nego 2013. godine, kada je listu za županijsku skupštinu nosio Božo Petrov (9,97%). Ivica Ledenko, udvostručio je uspjeh liste otkad je u Mostu – 2013. je osvojio 4,65, a sad 9,64 posto.

Napomenimo ovdje da je Most na prošlim parlamentarnim izborima u slavonsko-baranjskim izbornim jedinicama “plesao” oko 9 posto, kao i u drugim jedinicama gdje su osvajali mandate, izuzev istarsko-primorske VIII. i najsjevernije III., gdje su bili na oko 6 posto, te dalmatinskih. Na jugu zemlje ipak je imao zapaženiji uspjeh: u X. 16,2 posto, u IX. 12,7 posto.

Gradonačelnici, načelnici i uporišta “mostaša”

“Naš nezavisni prijatelj Ivo Tomasović je obranio Omiš u prvom krugu kao i Ante Pranić, gradonačelnik Grada Vrgorca, Ante Dabo Novalju, a nezavisni Marko Jelić pobijedio je u Kninu i ide u drugi krug”, navodi Nikola Grmoja.

Ono što je zanimljivo kod ovih pobjednika u prvome krugu jest činjenica da se redom radi o nezavisnim listama, koje nisu išle pod imenom Most, kao ni sljedeće kandidatkinje koje spominje – koje su obranile svoja mjesta u Gradecu i Tovarniku.

“Naša Ljubica Ambrušec obranila je Gradec, a Tomislav Panenić Tompojevce, nezavisna Ljubica Veselčić-Šijaković Tovarnik. Iznenađenje su i Vinkovci gdje naš Darko Posarić ide u drugi krug i ima velike šanse za pobjedu”, navodi Grmoja nadalje su svojoj analizi rezultata.

Panenić je zaista odnio pobjedu u prvom krugu, no što se tiče javno deklariranog Mostovca Posarića, osvojio je nešto više od 18 posto, za razliku od protukandidata iz HDZ-a Ivana Bosančića (42,17%). Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Most u Vinkovcima prikloniti tom istom HDZ-u.

“Most je osim toga postao nezaobilazan faktor i u velikim gradovima s vrhunskim rezultatima u Splitu i Osijeku, ali i odličnim rezultatima u Rijeci”, navodi nadalje Grmoja.

U ovo čestitanje ne ulazi rezultat zastupnika Mosta Miroslava Šimića, koji je trećeplasiran na listi kandidata za gradonačelnika. No, u gradskom su vijeću Osijeka ipak osvojili više od 11 posto, što je dvaput više nego na izborima 2013. godine. U Splitu Most osvaja skoro 11 %, čime je, kako kaže Grmoja, Ante Čikotić u zadnji tren uskočio i “donio fantastičnih 5 vijećnika”. U Rijeci konkretno Most osvaja 6,62 posto.

Grmoja zaboravlja ovdje spomenuti Buljev Sinj, gdje je Most u gradskom vijeću osvojio treće mjesto s 24,19 posto glasova, dok Joško Kontić nije uspio dobaciti do drugog kruga izbora za čelnika Sinja.

Nisu spomenute ni Ploče, rodni kraj Vlahe Orepića i njegovog brata Nike, koji nije uspio ući u drugi krug izbora za gradonačelnika. U gradskom vijeću osvaja 12,27 posto. Već smo spomenuli da Most u Podolnjakovom Varaždinu nije ostvario značajan rezultat, a u Dubrovniku, odakle dolazi Maro Kristić, bolji su od SDP-a, iako su sa svojih 8 i kusur posto tek peti.

Iz Velike Kopanice, odakle dolazi Ružica Vuković, stižu puno bolje vijesti: lista s njom na čelu osvaja čak 44,32 posto, dok je njen suradnik iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Josip Glavačević, kao nezavisni kandidat uspio proći u drugi krug izbora, u potpunosti izjednačen s HDZ-ovim kandidatom za načelnika.

U Zadru, gradu Slavena Dobrovića i Marka Vučetića, s obzirom na okolnosti, Most i nema tako slab rezultat – treća je od tri liste koje su ušle u Vijeće i dobio je 13,69 %, dok je apsolutni vladar tog grada, HDZ, s nizom svojih prilično šarenih satelita (HSP AS, HSU, HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU, REFORMISTI) relativni pobjednik sa 46,47 %.

Metković

“I na kraju naša utvrda, najviše glasova i pobjedu koju treba potvrdit odnijela je naša Kata i Most u Metkoviću. Većinu u vijeću nemamo iako smo dobili najviše glasova, ali je nema ni HDZ. A apsolutnu većinu samostalno ionako rijetki imaju nakon ovih izbora. Idemo po pobjedu u drugom krugu, a tada nastavljamo raditi istom snagom i očekujemo podršku svih koji žele dobro Metkoviću. Ako odaberu rušenje i destrukciju sve će to narod pozlatit kao u Omišu i svugdje gdje su rušili gradonačelnike izabrane od naroda. Bravo Most, bravo nezavisni. Ajmo stisnut ovih 14 dana!”, zaključuje Grmoja.

Zaključak jest da je Most prilično narastao u odnosu na prošle lokalne izbore, pa je tu Grmoja u pravu kada kaže da “od 4 vijećnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sada ih imamo preko 70 diljem Republike Hrvatske”. No, i dalje postoje točke u Hrvatskoj gdje se njihove liste nisu probile, pa se ne može reći da još uvijek po pokrivenosti parira dvjema velikim strankama. Ono što će biti osobito zanimljivo za promatranje jest ponašanje Mosta koji u više različitih kombinacija može pomoći ili odmoći dojučerašnjem koalicijskom partneru i najnovijem arhineprijatelju, HDZ-u, da formira vlast, pogotovo u Metkoviću, gdje je prvoplasirani Most ipak izgubio većinu. Pored HDZ-a mu, naime, preostaje koalirati sa – Stipom Gabrićem Jambom (HSS).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.