Ocjena točnosti

Čačić: Svaka ozbiljna europska zemlja ima porez na nekretnine

HINA/ ua

“Porez na nekretnine je sam po sebi prihvatljiv i svaka ozbiljna europska zemlja ima jednu takvu vrstu poreza”, kaže varaždinski župan Radimir Čačić (Hina/N1).

Bez namjere da rangiramo zemlje po stupnju “ozbiljnosti”, na ovom mjestu ipak moramo konstatirati da je Čačić u pravu. Hrvatska je, naime, jedna od samo dvije države članice Europske unije koje nisu uvele porez na nekretnine. Druga takva članica EU je Malta.

Jasno je to vidljivo iz publikacije “Trendovi oporezivanja u Europskoj uniji”, koju svake godine objavljuje Europska komisija. U publikaciji za 2017. godinu tako se može pronaći fusnota u kojoj stoji da Hrvatska “prikuplja komunalnu naknadu, koja ima obilježja poreza na nekretnine”, ali i da bi se pravi porez na nekretnine trebao početi prikupljati od 1. siječnja naredne godine.

Iz objavljenih podataka može se saznati da udio sredstava koja se na godišnjoj razini prikupe na ime komunalne naknade u Hrvatskoj ne čini niti 0,1 posto BDP-a. Što znači da Hrvatska – mimo Malte, naravno – najmanje oporezuje nekretnine među svim članicama EU (uz dodatak Islanda i Norveške, na koje se ova publikacija također odnosi).

Najviše novca od poreza na nekretnine prikupljaju Francuzi; prihodi od ovog nameta čine 3,2 posto francuskog BDP-a. Slijede Ujedinjeno Kraljevstvo (3,1 posto BDP-a), Grčka (2,7 posto BDP-a), Danska (2,1 posto BDP-a) i Italija (1,7 posto BDP-a). Najmanje novca na ime poreza na nekretnine prikupljaju Luksemburg (0,1 posto BDP-a), Austrija i Češka (oko 0,2 posto BDP-a), te Estonija i Bugarska (oko 0,3 posto BDP-a).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.