Ocjena točnosti

Čačić: Ankete pokazuju da su MOST i Živi zid protiv prava žena na izbor

foto Hina/ Tomislav Pavlek/ tp

„Na pitanje gdje ste po pitanju prava žene na izbor, kada je riječ o pobačaju, MOST je odgovorio – pretežno protiv. Isto je i sa Živim zidom“, kazao je reformist Radimir Čačić na predizbornom sučeljavanju u organizaciji Platforme 112 i HND-a (Televizija N1), pozivajući se na anketu koju je provela Nova TV .

Iako je prisutni MOST-ovac Nedjeljko Marković tvrdio da ne postoji takav jedinstveni stav njegove platforme te da Čačić citira neke svoje izmišljene ankete, činjenica je da se MOST u anketi Nove TV izjasnio protiv prava žena na izbor. U upitniku pod nazivom „Gdje sam 2016?“ MOST je tvrdnju „Pobačaj je osobni izbor i pravo“ na skali do 10 ocijenio – četvorkom, odnosno to je pravo pozicionirao na negativnom dijelu spektra.

Živi zid je odgovorio peticom, što je granično, ali je još uvijek na negativnom dijelu spektra.

Čačić je, dakle, iznio istinitu tvrdnju kad je riječ o citiranoj anketi.

Međutim, kad je riječ o Živom zidu treba spomenuti kako postoje i ankete u kojima su se oni drukčije postavili prema tome pitanju, kao i da se ta stranka u svom programu izrijekom zalaže za odvajanje Crkve od politike i države.

Platforma 112 je prije ovog sučeljavanja svim većim strankama poslala upitnik u kojem traži da se odrede prema zahtjevima koje pred njih stavljaju predstavnici civilnog društva.

Za razliku od drugih, MOST uopće nije poslao svoj odgovor na upitnik. Živi zid se snažno složio s velikom većinom zahtjeva, uključujući i onaj u kojem se traži da se javne politike kreiraju temeljene na zaštiti i promociji ljudskih prava, a posebno prava ranjivih i manjinskih skupina. U sklopu tog pitanja složili su se sa „sustavnom poštivanjem i unaprjeđivanjem rodne ravnopravnosti, posebno u području obrazovanja i radnih prava te zaštite seksualnih i reproduktivnih prava pred nasrtajima ultrakonzervativnih snaga“, kao i s „osiguravanjem sustava podrške i osobnog razvoja osobama s invaliditetom“ te „učinkovitom provedbom i unapređenjem zaštite prava i ravnopravnosti LGTB osoba u cijeloj Hrvatskoj“. Time se kao neispravna pokazuje i dodatna Čačićeva tvrdnja s istog sučeljavanja da se Živi zid protivi izjednačavanju prava heteroseksualnih i homoseksualnih osoba.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.