Ocjena točnosti

Beus Richembergh: Zakon o braniteljima će nas do 2025. koštati 5,5 milijardi kuna

Hina Dario GRZELJ/ dag

“Ali isto tako, gospodine ministre, treba reći da u Hrvatskoj u ovom trenutku donosimo zakon koji će nas do 2025. godine stajati 5 i pol milijardi kuna”, rekao je u Saboru zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh (Večernji list).

Izrečeno je to u sklopu rasprave o prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihove obitelji. Iz uvida u službenu dokumentaciju, a radi se o Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018.– 2020. koje je Vlada RH usvojila u srpnju, kao i obrazloženju koje prati prijedlog zakona, dalo bi se zaključiti kako se Beus Richembergh ipak malo preračunao. Ili je tako barem izgledalo dok Ministarstvo hrvatskih branitelja nije praktički potvrdilo da će trošak biti osjetno veći nego što se čini na prvi pogled. S obzirom da se radi o kompliciranoj materiji, najbolje je da krenemo redom.

U obrazloženju zakona tako stoji da je u 2017. godini za dodatne troškove koje izaziva novi zakon o braniteljima predviđeno 176,7 milijuna kuna. No, ta brojka nije pravi pokazatelj dodatnih troškova koje će ovaj zakon prouzrokovati, s obzirom da je godina već daleko odmakla, a povećane braniteljske beneficije nisu se još počele isplaćivati. Puni opseg troška trebao bi se pokazati dogodine, kada će za branitelje, prema obrazloženju zakonskog teksta, biti izdvojeno dodatnih 283,2 milijuna kuna: 219,2 milijuna kuna na proračunskoj poziciji Ministarstva branitelja i 64 milijuna kuna na proračunskoj poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ako bi troškovi ostali na ovoj razini, to bi značilo da će do 2025. godine novi zakon o braniteljima prouzročiti 2,16 milijardi kuna dodatnog troška. Ako pribrojimo i novac koji bi bio potrošen u 2025. godini, dodatni trošak iznosio bi 2,44 milijarde kuna.

Gdje je novac?

No, već iz Vladinih fiskalnih smjernica može se zaključiti da to nije kompletan trošak koji će ovaj zakon prouzročiti, što praktički i potvrđuje jučerašnje priopćenje Ministarstva branitelja. Prema fiskalnim smjernicama, budžet Ministarstva branitelja u 2018. godini trebao bi se povećati za 65 milijuna kuna, a dodatno povećanje je predviđeno i za 2019. godinu. Tada bi ukupan budžet Ministarstva branitelja trebao iznositi 1.158.293.518 kuna, što je za 46,1 milijuna kuna više nego u 2018. Za 2020. opet je predviđeno smanjenje budžeta Ministarstva branitelja, i to na 1.141.568.669 kuna. S obzirom na prethodnu godinu, radi se o razlici od 16,7 milijuna kuna.

Još veća odstupanja vidljiva su na projekcijama budžeta Ministarstva rada i mirovinskog sustava, čiji bi proračun za iduću godinu trebao biti skoro 1,28 milijarde kuna veći od ovogodišnjeg. A u narednim godinama nastavit će se povećavati, i to za: 1,26 milijardi kuna u 2019. i za 1,11 milijardi kuna u 2020. godini. Kako će se taj novac točno trošiti i koliko će sredstava ići za branitelje, iz fiskalnih smjernica nije sasvim jasno.

No, iz priopćenja kojim je ministarstvo Tome Medveda reagiralo na novinske napise u kojima se problematizirala cijena dodatnih braniteljskih privilegija zato je jasno da će njihov ukupni trošak biti osjetno veći nego što se da iščitati iz obrazloženja zakonskog prijedloga. Ministarstvo tako objašnjava da će se u 2019. iz proračuna Ministarstva rada za branitelje morati izdvojiti dodatnih 245 milijuna kuna, što je osjetno povećanje s obzirom na projekcije za 2018. godinu, prema kojima je u budžetu istog ministarstva za branitelje planirano dodatnih 64 milijuna kuna.

Ministarstvo nerado iznosi stvarne brojke

Nadalje, Medvedovo ministarstvo izračunalo je koliko bi braniteljske beneficije u 2025. godini trebale koštati temeljem starog, a koliko temeljem novog zakona. Razlika iznosi gotovo milijardu kuna! Citiramo dio koji se odnosi na mirovinska prava:

“S obzirom na činjenicu da braniteljska populacija stari te prirodnim slijedom doseže starosnu dob za ulazak u mirovinu, prema važećem Zakonu 2025. godine taj iznos popeo bi se na 7.448 milijardi kuna. Prema novom Prijedlogu zakona, 2025. godine, odnosno za osam godina, za hrvatske branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja mirovinska prava bi iznosila 8.317 milijardi kuna što je za 869 milijuna kuna više nego što bi to iznosilo prema važećem Zakonu”.

Trošak će, dakle, iz godine u godinu rasti, a Ministarstvo branitelja očigledno ima i projekcije o kojim se iznosima radi, ali zainteresiranoj javnosti ih nisu dali na uvid. Pokazuje se tako točnom naša računica iz lipnja ove godine, kada smo, analizirajući tekst zakonskog prijedloga tada tek puštenog u javno savjetovanje, ustanovili da bi dodatni trošak na godišnjoj razini mogao iznositi oko pola milijarde kuna. Iz podataka objavljenih u priopćenju Ministarstva branitelja isto tako je razvidno da će se ta brojka s vremenom povećavati, a što znači da je Beus Richembergh u pravu kad procjenjuje da se radi o 5,5 milijardi kuna troška do 2025. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.