Aktualno

Što se događa s javnim natječajem za kupnju mikroračunala?

Izvor: MZO

Gdje je zapelo s mikroračunalima? Zbog velikog interesa škola, ali i medijskog slavljenja projekta ProMikro, stvorena je atmosfera u kojoj je postavljanje pitanja o regularnosti javne nabave mikroračunala ravno svetogrđu. To potvrđuje i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak svojim statusom od 10. listopada, kada se u šifriranoj poruci neimenovanim postavljačima pitanja preko Facebooka, žali da “pozitivne priče nažalost u Hrvatskoj teško prolaze”.

“Nemam problema odgovarati na bilo kakva pitanja, jer javnost ima pravo znati. Međutim, zlonamjerne insinuacije i optužbe bez temelja nemaju opravdanja. Veliko zalaganje i ulaganje Rujane i Nenada (Bakića op.a.) i cijelog tima u IRIM-u zaslužuje sve pohvale i primjer su kako pojedinci mogu činiti velike stvari. Nadam se da partikularni interesi i osobne netrpeljivosti neće uzeti našu djecu za taoce i spriječiti im obrazovanje koje zaslužuju”, navodi Divjak.

Edukacije započele, a još se “ne zna” kakve će pločice biti u upotrebi

I dok se javnost u mraku zabavlja s gotovo svakodnevnim intervjuima i reportažama s borcima protiv nazadnosti u glavnim ulogama, Ministarstvo znanosti izvještava javnost da su učitelji šestih razreda zainteresiranih škola u sklopu projekta ProMikro već počeli pohađati edukaciju o korištenju mikroračunala, iako je zec, kako kaže poslovica, još uvijek u šumi. Edukaciju provodi Bakićev IRIM, Institut za razvoj i obrazovanje mladih.

Istovremeno, CARNet tek treba donijeti odluku o pobjedniku natječaja za nabavu mikroračunala i dobitniku posla vrijednog 3,6 milijuna kuna bez PDV-a, premda su ponude otvorene još 27. rujna, a “izbor” bi trebao biti lak. Ponajviše zato što izbora – nema: prijavila se samo jedna firma i to Premier Farnell UK Ltd. Riječ je o tvrtki koja je, kako piše na službenim internetskim stranicama, sudjelovala u dizajnu i proizvodnji BBC micro:bit uređaja, te je uz to i glavni distributer ove tehnologije.  Pobjednik je, dakle, neupitan osim kada je se postavi sljedeće pitanje, koje je potencijalni izvor nezadovoljstva ministrice: Udovoljava li ova tvrtka kriterijima natječaja možda presavršeno?

Zašto baš takva pločica?

Naime, ubrzo nakon 6. rujna, kada je projekt ProMikro nadahnuto predstavljen u zgradi Vlade, u prisustvu ministrice Divjak, poduzetnika i filantropa Nenada Bakića te ravnatelja CARNeta Gorana Kezunovića, DOP magazin objavljuje analizu natječajne dokumentacije. Autor članka Igor Lesar zamijetit će da se radi o neobično pedantnom i preciziranom natječaju, toliko preciznom da se u terminima javne nabave može shvatiti kao – namještanje, i to za nabavu BBC micro:bita, zasigurno ne jedine pametne pločice na tržištu.

Zbog sukoba interesa je u samom početku isključena tvrtka E – GLAS d.o.o. iz Rijeke, čiji je osnivač ujedno i partner Ministarstva u projektu ProMikro, Nenad Bakić, no kakvi se interesi još tu mogu plesti da bi uzrokovali gorčinu ministrice i ignoriranje krajnje logičnih pitanja koja proizlaze iz Lesarove analize, može se nagađati. Naime, već više od mjesec dana CARNet i Ministarstvo obrazovanja izbjegavaju nam odgovoriti na upit oko nabave mikroračunala, odnosno propozicija koje favoriziraju BBC micro:bit, pločicu koju već dulje vrijeme promovira i za područje Balkana uvozi poduzetnik Nenad Bakić.

Odakle ovih 70 uređaja

Upitali smo ih zašto se u uputama izričito traži da pločica ima unaprijed ugrađena dva senzora, što ostale konkurentne pločice nemaju. Zanimalo nas je i isključuje li se natječajem novi Arduino, pametna pločica s dimenzijama 6,15 x 2,5 centimetara, budući da po specifikaciji nabave pločica mora biti dimenzija do 6 x 6 centimetara. Upitali smo i koji je smisao da se traži baš pločica sa senzorima, kada je sama bit učenja da ih djeca sama stavljaju na pločicu te zašto se nabavlja baš 45.070 uređaja. Lesar je, naime, i ovih 70 komada iznad 45.000 uklopio u računicu oko “krojenja natječaja je po mjeri” micro:bita.

“Podijelimo li tako 3,641 milijun kuna s količinom od 45.070 komada dobijemo iznos od 80,78 kn bez PDV-a. Ono što znamo je da jedan BBC micro:bit set za početnike kod domaćeg distributera košta 24,23 Eura, odnosno 178 kn, pa kad oduzmemo PDV ispada 133,5 kn. Iako je to znatno više od zadanih 80,78 kn, stavimo li rabat na količinu, recimo 40 posto, dođemo do točnog iznosa, tj. 81 kn”, napisao je Igor Lesar.

Odgovor “u najkraćem roku”

“Zaprimili smo Vaš upit i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku”, odgovaraju iz CARNeta 11. rujna, da bi 19. rujna odlučili da ipak nemaju što reći.

“Radi nekompromitiranja postupka javne nabave potrebni smo pozvati se na odredbe Zakona o javnoj nabavi koje govore o mogućnosti da dodatne informacije i objašnjenja tijekom roka za dostavu ponuda ima pravo tražiti gospodarski subjekt odnosno onaj koji na tržištu nudi isporuku takve robe. Ujedno napominjemo i da je prije objave javnog natječaja provedeno prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u sklopu kojeg su isti mogli uputiti primjedbe i prijedloge na predmetnu dokumentaciju o nabavi. Također, obvezujemo se odgovoriti na Vaša postavljena pitanja po zaključenju postupka javne nabave, kako bi otklonili sve nedoumice oko ovog natječaja”, naveli su.

Dozvoljavamo da prođe otvaranje ponuda, a nakon toga im ponovno pišemo. No, bez uspjeha. “Postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke javnog naručitelja”, pišu iz CARNeta, zaključujući da ni na dan otvaranja ponuda ne mogu odgovoriti na pitanja.

Pišemo im i 8. listopada, kako CARNetu, tako i Ministarstvu, a odgovara nam samo CARNet: “postupak javne nabave još uvijek u tijeku…”, ponavljaju i opet se pozivaju na iste odredbe Zakona o javnoj nabavi, uz napomenu da je prije objave javnog natječaja provedeno prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u sklopu kojeg su isti mogli uputiti primjedbe i prijedloge na predmetnu dokumentaciju o nabavi.

Cijelo ovo vrijeme Ministarstvo obrazovanja šuti. Samo nam na zadnji upit lakonski odgovaraju: “U vezi Vašeg upita upućujemo Vas na CARNet koji je provodio postupak javne nabave.”

Ovakav odgovor prilično je prazan za ministarstvo kojim upravlja osoba koja “nema problema odgovarati na bilo kakva pitanja, jer javnost ima pravo znati”.

Bakić i IRIM su službeni partneri nositelja licence

Preostaje nam pričekati zaključenje natječaja, kako bismo vidjeli jesu li zlonamjerna pitanja zbog kojih se srdi ministrica, došla iz tjednika Novosti. Naime, kolege iz Novosti u ovotjednom su izdanju problematizirale činjenicu da su poduzetnik Bakić i njegov institut IRIM službeni partneri nositelja licence micro:bit tehnologije za Hrvatsku i druge zemlje u regiji, i u isto vrijeme nositelji projekta ProMikro te provoditelji edukacije učitelja u školama, za čije je potrebe inicijalno raspisan natječaj CARNeta.

Nadalje, projekt Croatian Makers, čiji je jedan od nositelja Nenad Bakić, na službenoj je stranici vlasnika licence micro:bit tehnologije također naveden kao svojevrsni dio njihove “mreže” za Hrvatsku, i to u svojstvu provoditelja edukacije učitelja i učenika u školama za korištenje micro:bit tehnologije, što sada Bakić, odnosno njegov institut, i službeno rade u sklopu projekta ProMikro, u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i CARNetom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.