Obećanja

Podignut prag za ulazak u sustav PDV-a

Podići ćemo prag za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna obećao je HDZ u svom predizbornom programu, a to je obećanje i ispunio.

Prag je podignut u sklopu porezne reforme. Novim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost koji je na snagu stupio prvog dana ove godine predviđeno je kako se „malim poreznim obveznikom“ smatra pravna osoba sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000 kuna, dok bi se od 1.1.2018. taj iznos popeo na 300.000 kuna (što se odnosi na ukupne isporuke tijekom 2017.).

Takav porezni obveznik oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga, nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza, osim ako sam ne zatraži da se na njega ne primjenjuje takvo oslobođenje. Oni koji se dobrovoljno prijave, u sustavu PDV-a moraju ostati tri godine, umjesto dosadašnjih pet godina.

Neki mediji ovih dana navode kako se ugostitelji kojima je stopa PDV-a u sklopu reforme iznenada podignuta na 25 posto zloupotrebljavaju upravo ovaj institut da izbjegnu plaćanje PDV-a. Mediji spominju kako je zloporabe otkrila Porezna uprava  točno godinu dana nakon što je Vlada RH podigla iznos PDV-a za ugostitelje s 13 na 25 posto. „Naime, očekivane milijarde kuna koje su se planirale tako utržiti za sada nisu vidljive u podacima Porezne uprave, koja, prema posljednjim izvješćima, nije zadovoljna ni brojem izdanih računa u fiskalizaciji ni njihovim iznosima, osobito u dijelu koji se odnosi na pripremu jela i pića“, navodi se u tekstu, ali s pravim ocjenama treba sačekati službene podatke Porezne uprave..

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.