Obećanja

Zahvaljujući europskim fondovima, šire stipendiranje deficitarnih srednjoškolaca

Sanja Despot

U partnerstvu s poslodavcima i lokalnim jedinicama utvrđivat ćemo deficitarna zanimanja za koja se učenicima trebaju osigurati stipendije, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti. Temeljem toga, u narednim godinama financirat ćemo najmanje 8.000 učenika za deficitarna obrtnička zanimanja – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo je ove jeseni dva natječaja kojima se stipendira obrazovanje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

Prvi projekt je „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ kojem je cilj poticanje gospodarskih subjekata (mikro, mala i srednja poduzeća) na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Riječ je o projektu koji je postojao i ranije, ali dok su prošle godine bila predviđena tri milijuna kuna, ove godine je zbog osiguranja sredstava iz Europskog socijalnog fonda iznos povećan na pet milijuna. Najniži iznos potpore je 15.000 kuna, a najviši 150.000, a dodjeljuju se kao nagrada učenicima za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja te kao potpora za naknadu mentoru.

Drugi projekt je „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima za 2017. godinu“. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 18.000.000 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda. On bi na godišnjoj razini trebao omogućiti 2000 stipendija.

Iznos potpore je 750 kuna po učeniku mjesečno, a odobravaju se za stipendiranje učenika koji se u školskoj godini 2017./2018. obrazuju u sljedećim deficitarnim zanimanjima:  autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Potpora se može dodijeliti i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) ako ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna.

Treba, međutim, napomenuti kako se taj projekt odvija već godinama te da je i prošle godine bio u istoj visini. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.