Obećanja

Dvostruko više stipendija studentima

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Dvostruko veći broj stipendija. Dodatno ćemo razviti sustav ciljanih stipendija kao poticaj za upis deficitarnih struka. Za stipendiranje studenata izdvojit ćemo dodatnih 75 milijuna kuna godišnje  – obećao je HDZ u svom predizbornom programu, a sudeći prema natječaju za državne stipendije koji je objavljen prije nekoliko dana, to će obećanje biti ispunjeno.

Za akademsku godinu 2017/2018 Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija, što je gotovo dvostruko više nego prošle ili pretprošle akademske godine kada je stipendije dobivalo oko 5400 studenata lošijeg imovinskog stanja.

U natječaju se navodi kako je taj broj sukladan osiguranim sredstvima u Državnom proračunu i sredstvima osiguranim u Europskom socijalnom fondu u sklopu Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’.

Riječ je o petogodišnjem projektu ukupne vrijednosti od 543, 4 milijuna kuna u kojem EU sudjeluje s 85 posto sredstava.

Državne stipendije mogli bi dobiti gotovo svi koji ispunjavaju uvjete

Stipendije se dodjeljuju redovitim studentima, koji su djeca poginulih, umrlih i nestalih te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata; redovitim studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa te studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200 kuna (jednako kao prijašnjih godina) i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2017. do lipnja 2018. Ukupno će biti isplaćeno oko 108 milijuna kuna godišnje (43,2 milijuna kuna više nego prošle godine).

Bitno je spomenuti kako je ranijih godina bilo oko 10. 000 prijava, što znači da bi ove godine stipendiju možda mogli dobiti svi koji se jave, a ispunjavaju uvjete. Važno je i da je natječaj raspisan na vrijeme pa će studenti možda dobiti stipendije prije proljeća kako je to znalo biti u prethodnim godinama.

Stipendije za STEM

Dodatno, od ove godine počinje i dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima. I ovdje je riječ o petogodišnjem projektu koji je većinski financiran iz EU (85 posto sredstava), a namijenjen je  redovitim studentima koji su upisani na stručne STEM studije.

Ukupna vrijednost petogodišnjeg projekta je preko 186 milijuna kuna, odnosno oko 37 milijuna kuna godišnje.

Stipendije, također u visini od 1.200 kuna mjesečno, dobit će 3.400 studenata godišnje, a zanimljivo je da se raspodjela neće zasnivati na natječaju, već će se stipendije dodjeljivati slijedom rezultata državne mature za prvu godinu studija, odnosno skupljenih bodova u ostalim godinama. Provedba ti trebala početi ovog mjeseca.

Zahvaljujući uspješnom povlačenju europskih fondova, stipendije će, kad se zbroje obje kategorije, godišnje primati 8.000 studenata više nego prošle godine. U to će biti uloženo preko 80 milijuna kuna više nego prijašnjih godina, što nas dovodi do zaključka da je ovo obećanje HDZ-a ispunjeno, vjerojatno velikim dijelom i stoga što je zbog preslagivanja Vlade ulogu ministrice znanosti i obrazovanja preuzela nestranačka Blaženka Divjak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.