Kolaps Bandićevih obećanja: Rezovi u školstvu i kulturi, nameti u prometu, žičara je vic…

Ana Benačić

“Nakon 54 godine ulazimo u povijest”, pompozno je o Sljemenskoj žičari kazao Milan Bandić (N1) u veljači ove godine, tri mjeseca prije lokalnih izbora, da bi pet mjeseci nakon njih obustavio radove i desetkovao budžet potreban za njeno postavljanje.

Naime, prilikom početka radova na uklanjanju žičare najavio je da Grad raspisuje natječaj za opremu koja će vrijediti od 15 do 17 milijuna eura, te da će ukupna vrijednost projekta iznositi oko 35 milijuna eura do konca 2018., kada bi nova žičara trebala biti puštena u pogon.

Pred kraj ove godine, ravno 10 godina nakon prestanka rada žičare, stvari su se izmijenile i to prilikom rebalansa proračuna. U njemu je zacrtani iznos za žičaru od 50 milijuna kuna, desetkovan na samo 5 milijuna. Taj iznos ne pokriva ni cijela 2 posto vrijednosti projekta (262,5 milijuna kuna), što nipošto ne ulijeva pouzdanje u gradske vlasti da će učiniti dovoljno da se neizostavno predizborno obećanje ispuni u roku. Štoviše, u prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošeno samo 876.840 kuna, odnosno 1,8% od predviđenog ovogodišnjeg iznosa.

Predizborno natjecanje u velikodušnosti između Bandića i HDZ-a pretvorilo se u beskrupulozni vic

No, to nije sve. Tomislav Tomašević, gradski skupštinar s liste Zagreb je naš, navodi kako je Bandić u sklopu rebalansa proračuna pokušao progurati i smanjenje kapitalnih ulaganja u gradnju i renoviranje vrtića, škola, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova. Na sjednici gradskog Odbora za kontrolu iznesen je, naime, i prijedlog da se taj iznos s 312 smanji na 222 milijuna kuna. Rebalans nije prihvaćen na tom odboru.

I Nezavisna lista Sandre Švaljek upozorila je ovih dana kako je iz izvršenja proračuna za prvu polovicu 2017. te iz rebalansa proračuna očito da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće realizirati projekte zahvaljujući kojima je HDZ podržao njegov proračun za 2017. godinu (Tportal). Od 12 amandmana istakli su tri primjera, među kojima je i žičara za čiju je izgradnju u ovoj godini HDZ tražio dodatnih trideset milijuna pa je on predizborno povećan na 50, da bi se postizborno survao na 5. Druga dva projekta su izgradnja sportskih dvorana i osnovnih škola (OŠ Bukovec i sportska dvorana OŠ Granešina) te izgradnja Doma zdravlja Špansko.

Za projektnu dokumentaciju i dogradnju Doma zdravlja Špansko Bandić je predlagao 4,4 milijuna kuna, HDZ se “isprsio” s dodatnih 12, a u stvarnosti je u prvih šest mjeseci 2017. na projekt potrošeno bijednih 35.000 kuna – 0,2% od predviđenog iznosa. Sam rebalans predviđa smanjenje izdvajanja za 12,8 milijuna kuna – na 3,6 milijuna kuna!

Što se tiče gore navedenih primjera investicija u školstvu, gradonačelnik je predlagao 61,2 milijuna kuna, a HDZ velikodušno tražio i dobio dodatnih 30 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošen 7,1 milijun kuna, odnosno 8,3% od predviđenog, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za čak 50 milijuna kuna, na 40,5 milijuna kuna, manje nego je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom. Za sportsku dvoranu OŠ Granešina od toga je bilo predviđeno 29 milijuna kuna, a predloženim rebalansom proračuna iznos je smanjen na 3 milijuna kuna pa se može zaključiti da od obećanja danog, između ostaloga i tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika, neće ove godine biti ništa. Za OŠ Bukovac u bilo je predviđeno 5,3 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, što je u rebalansu palo na svega 300 tisuća kuna.

Zbogom kartama po cijeni od 4 kune, dobrodošlica naplati parkiranja u cijelom gradu

Nakon predizbornih mrkvi, Zagrepčane su sustigle postizborne batine i (re)balansi u javnom prometu.

“Razmišljam o tome da napravimo balans između četiri kune i deset i uvest ćemo jednu međukartu za sat i pol vremena jer imamo sada za pola sata. Uvest ćemo za sat, tako da se ljudi ne love i gledaju je li im koja minuta prošla, a ta karta bi trebala biti šest ili sedam kuna. Znači, između četiri i 10 kuna”, rekao je Bandić u emisiji Radio Sljemena “Zagrebi po Zagrebu”, gdje je najavio i uvođenje naplate parkiranja na svim javnim prostorima u Zagrebu. Cijena mjesečnog parkiranja bila bi 10 ili 15 kuna (Hina).

Karte po cijeni od 4 kune, podsjetimo, uvedene su pred same izbore, a Bandić je, nakon što su građani s odobravanjem dočekali uvođenje jeftinije karte, kazao je kako će “medaljom Grada Zagreba nagraditi gospođu koja mu je prišla na Trgu bana Jelačića i predložila da uvedu ZET-ovu kartu po cijeni od četiri kune”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"