Aktualno

Suradnja N1 i Faktografa: “Nanjušili” ste laž političara? Prijavite nam!

fake news, lažne vijesti
Izvor: Pixabay

Političarka ili političar o kojima čitate govore nešto što vam se ne čini uvjerljivo? Prekršili su obećanje, a mislite da to nije na adekvatan način popraćeno u medijima? Pročitali ste nešto što ima obilježja lažne vijesti, odnosno “alternativnih činjenica” iliti sada već notornog fake newsa? Mislite da ste pročitali običan spin, neutemeljeni stav, paušalnu ocjenu, a ne na činjenicama utemeljenu izjavu političara?

Ako je odgovor na ova pitanja “da”, na pravom ste putu da upotrijebite Faktografov bot na portalu N1 televizije. Prijavite nam ako “nanjušite” da vaš izabrani predstavnik/ca na državnoj, lokalnoj ili regionalnoj razini širi neistine i zablude o temama koje su vam važne.

Naime, nakon dosadašnjeg uspješnog zajedničkog rada Faktografa i N1 u razotkrivanju neistinitih izjava izabranih predstavnika vlasti, odlučili smo se za produbljenje suradnje, u vidu Faktografovog bota postavljenog na web stranici N1 televizije.

Potrebno je samo kliknuti na “F” za “Faktograf” koji se nalazi ispod poveznica za dijeljenje tekstova N1 na društvenim mrežama s lijeve strane teksta koji Vas je zaintrigirao, nakon čega će vam se otvoriti kontakt forma u koju možete upisati svoj komentar i e-mail adresu na koju želite dobiti fact-checking analizu izjave političara ili ocjenu ispunjenja obećanja koje smatrate prekršenim.

Faktograf, N1

Ovim putem naglašavamo da vrijednosni sudovi nisu predmet provjere, već samo faktualne izjave, što je u skladu s principima Poynterove Međunarodne fact-checking mreže, čiji je Faktograf član zajedno s još 35 medija na svijetu – od SAD-a, preko Brazila, Francuske, Njemačke, Švedske do Filipina. Cambridgeov rječnik fact-checking definira kao “provjeru točnosti svih fakata u pisanom obliku, članku ili govoru”, a kako to izgleda u praksi, može se vidjeti i iz dosadašnje suradnje televizije N1 i Faktografa u emisiji Točka na tjedan Nataše Božić.

Prijavite nam neistine, kako bismo se zajedničkim snagama borili za odgovornost političkih aktera u Hrvatskoj, što N1 već godinama radi svojim neumornim izvještavanjem s terena i hrabrim postavljanjem pitanja vladajućim i oporbenim političarkama i političarima, a Faktograf provjerom njihovih tvrdnji – tzv. fact-checkingom njihovih izjava, ali i djela i propusta, stavljanjem na vagu njihovih obećanja i ispunjenoga u rokovima koje su si zadali. U poplavi lažnih vijesti i neispunjenih obećanja, izaći na izbore svake četiri godine nije dovoljno: pozivanje na odgovornost demokratski izabranih predstavnika je jedno od rijetkih oružja koje javnost ima u demokratskom sustavu i ono se mora neprestano i neumorno koristiti, jer ako vi niste povjerovali u neistinu, ne znači da netko drugi nije.

Više o našim ocjenama pročitajte OVDJE, a o metodologiji OVDJE.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.